POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LA LIGA

Svensk spelare pekas ut i Panama-härvan - ska ha undvikit spansk skatt

Foto: Scanpix

Real Sociedad startade upp företag i skatteparadis för att sina utländska spelare ska slippa betala skatt - en spelare som var involverad var svensken Mattias Asper.
- Jag var inte speciellt insatt, säger han.

I går läckte 11,5 miljoner dokument som behandlade företag och privatpersoner som använder eller har använt en advokatbyrå i Panama, som hjälpte till med att placera pengar i skatteparadis.

Idag rapportera den spanska sajten El Confidencial om dokumenten avslöjar att klubben Real Sociedad startade upp företag i skatteparadiset för att sina utländska spelare skulle slippa betala skatt mellan åren 2000 – 2008. Advokatfirman Mossack Fonseca har skapat brevlådeföretag i skatteparadis för att gömma undan stora summor pengar. Spelarna som misstänks vara inblandade i härvan är Darko Kovacevic, Nihat Kahveci, Sander Westerveld, Tayfun Korkut, Valeri Karpin, Gabriel Schürrer och svenske Mattias Asper.

Det företaget som kopplas till svensken är Burton Associates Limited som ligger på den lilla ön Nieu i sydvästra Stilla Havet. Det är det näst minsta självständiga området i Världen när det kommer till befolkningsmängd.

- Jag var inte speciellt insatt i hur det skedde generellt. Det var så jag trodde det fungerade, eller tror. Det var så jag fick det presenterat för mig, och det var liksom ingenting som var konstigt på det sättet, säger Asper till SVT.

- Jag hade ingen koll på det på egen hand kan man väl säga, utan det var på det sättet som man gjorde. Och då gjorde jag precis som alla andra gjorde, och det var inget konstigt vad jag förstod på dem. Och jag reagerade inte heller kan man säga.

Den förre allsvenska profilen skrev på för den spanska klubben från AIK år 2000 och spelade i La Liga under två säsonger.

– Det är alltid så, en massa papper hit och dit, det är klart att det var mer krångligt. Det var inte som jag  var van vid innan. Det var mer krångligt, säger han till SVT.

Enligt den turkiska sajten Fanatik så är fler svenskar involverade i samma härva.

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terrabyte med data har överlämnats av en anonym källa. Sammanlagt rör det sig om 11,5 miljoner dokument, enligt Süddeutsche Zeitung. De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten.Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag.

Publicerad 2016-04-04 kl 19:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå