Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

TV: Historiens mest urspårade El Clásico - se fansen kasta grishuvud på Figo

Nästa

Avbryt
Försök igen

El Clásico är en av fotbollsvärldens hetaste matcher. Inför söndagens sammandrabbning minns vi den kanske mest urspårade av alla kraftmätningar mellan Real Madrid och Barcelona – när fansen kastade ett grishuvud på Luis Figo.

Ärkerivalernas dueller i La Liga är alltid förenade med svallande känslor, men ibland blir det för mycket. Ett av dessa tillfällen var mötet på Camp Nou under 2002 när hemmafansen för andra gången efter en traumatisk transfer fick återse sin förlorade kärlek, Luis Figo. Under transferfönstret 2000 hade portugisen gjort den mest "förbjudna" av alla övergångar i Spanien, när han valde att lämna katalanerna och bli en "Galactico" i Real Madrid.

Förhandssnacket inför matchen 2002 hade, liksom säsongen före, präglats av hån, hat och besvikelse riktat mot Figo, och många supportrar hade fortfarande svårt att ta in att flytten verkligen var ett faktum. När den då regerande Ballon D'Or-vinnaren klev ut på innerplanen möttes han av en kakafoni av burop från de 98 000 på läktaren, och busvisslingar som skar genom luften.

Men matchen blåstes igång och första halvlek passerade utan större störningsmoment. Då blev det betydligt värre efter paus. I ett anfall från Real Madrid ordnade Raul Bravo fram en hörna – utan att på förhand inse att just denna fasta situation skulle bli en av de mest berömda i världshistorien. I sitt första framträdande i Real Madrid-tröjan på Camp Nou hade han låtit bli att slå några hörnor, men nu var det just Luis Figo som klev fram framför Barcelonas uppretade publik. Och längs sin väg mot hörnflaggan överöstes han med inkastade föremål. Trots att försvararen Carles Puyol rusade fram för att lugna ned fansen fortsatte bombardemanget, och det blev inte bättre av att Figos första inspel nickades undan till ännu en hörna.

Det var i det ögonblicket det hände. Framför Figos fötter landade – ett grishuvud. Någon hade valt att försöka pricka honom med detta djurkadaver, men inte nog med det. Framför den dåvarande 30-åringen damp även betydligt farligare föremål ned, som whiskeyflaskor av glas, samt mynt och annat. Till sist tvingades domaren avbryta matchen och båda lagen fick tillfälligt rusa ut till omklädningsrummen för att läget skulle lugna sig.

Nu på söndag, vid 21.00, spelas ännu ett El Clásico, som gäller serieledningen av La Liga. Spana in mötet i TV12 och på fotbollskanalen.se, och låt oss hoppas att det går betydligt lugnare till än den där gången 2002.

Publicerad 2015-03-20 kl 07:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons