POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

VIVA LA LIGA INFÖR HELGEN: Glödheta Sevilladerbyn nästa säsong

Christopher Kviborg berättar historien om luspanka Real Betis - som nu tagit sig upp i La Liga igen.

Grattis fotbollsälskare! Nästa säsong kan ni se Spaniens och förmodligen ett av Europas absolut hetaste derbyn igen! Real Betis är åter tillbaka i Spaniens finaste division efter ett par år i segunda división. Efter 3-1-segern mot Tenerife kunde Betis andas ut, inte bara sportsligt men även ekonomiskt då andalusierna inte är det ekonomiska undantaget som bekräftar regeln.

Tvärtom. Real Betis är luspanka, spelarna får knappt betalt men har trots det visat hjärta för klubben och fört klubben upp till en mer penningstinn division.

För oss svenskar kanske Real Betis är mest kända för att ha värvat brassen Denílson för en kvarts miljard kronor, betänk då att detta var för över ett decennium sedan och summan ter sig än mer gigantisk. Den tekniske brassen blev förvisso en publikfavorit och aningen kultförklarad, men speciellt bra var han aldrig i den grönvita tröjan.

Men mannen synonymt med Betis då och dels nu är Manuel Ruiz de Lopera – en spansk affärsman som troligen var minst lika galen som den numera avlidne Atlético-gurun Jesús Gil y Gil. Bara en sådan sak att Manuel Ruiz de Lopera omgående efter övertagandet av klubben döpte om arenan efter sig själv tyder ju på en viss självgodhet.

Sommaren 2010 förlorade Lopera aktiemajoriteten i Real Betis efter att en domare granskat ”affärsmannens” affärer mellan klubben och de företag han själv ägde. Inte helt otippat hade det fifflats en del och Lopera tvingades sälja sina aktier för en struntsumma.

Tror ni denna såpa tog slut här? Icke. Problemet slutade inte med att Lopera tvingades sälja sina aktier, dilemmat startade snarare då mannen som köpte rubbet, Luis Oliver, gjort sig mest känd för att ha drivit klubbarna Cartagena FC och Xerez till ruinens brant.

Elva turer och lika många bedrövelser senare utsågs Rafael Gordilla till förvaltare och president av klubben, vem som utsåg honom? Jo, en spansk domstol så klart.

Manuel Ruiz de Lopera är borta, likaså hans namn som under många år prydde arenan i Sevilla. Real Betis är dock, ytterst välförtjänt ska tilläggas, tillbaka i La Primera División. I höst spelar man på samma arena som vanligt men under namnet Estadio Benito Villamarín – det ska bli kul att följa Real Betis, det ska bli ännu roligare att se derbyt mot Sevilla! Välkomna tillbaka!

Fem snabba inför helgen

* Omgång 37 innebär att samtliga matcher spelas på söndagen klockan 21:00 - kan så klart vara värt att notera!

* Bottenstriden är fortsatt ytterst intressant. Getafe-Osasuna blir en rysare.

* Likaså Zarazoza-Espanyol, La Romareda håller andan!

* Real Madrid har gjort tolv mål på Sevilla och Valencia, gör man ytterligare sex på Madrigal mot Villarreal?

* Barcelona firar titeln hemma på Camp Nou. Kan nedflyttningshotade Depor utnyttja festen eller spelar katalanerna bort Depor?

Publicerad 2011-05-13 kl 11:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå