Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SPANIEN

VIVA LA LIGA INFÖR HELGEN: ”Min pappa är starkare än din” - Vilken liga är egentligen bäst?

Denna klassiska dagisdiskussion som kan vara minst lika tjatig som debatten om vem som är bäst av Messi och Ronaldo eller den eviga följetången; vilken liga är bäst i världen?

Ett anglofilfyllt Sverige hjärntvättade av gamla Tipsextra-matcher svarar naturligtvis Premier League rakt av. Det finns inget roligare än att bunkra upp skålen med chips och kolla på Bolton-Stoke, typ. Serie A hade sin stjärnglans på 90-talet men numera känns ligan på väg uppåt igen.
Det som ligger till La Primera Divisións nackdel enligt många är att ”bara” två lag kan vinna – det vill säga Spanien har det skotska problemet där Celtic eller Rangers har vunnit ligan så många gånger på rad att man får gå tillbaka till den dagen hjulet uppfanns för att hitta en annan vinnare. Jag köper en del av den kritik som finns, det är orealistiskt att tro på lag som Atlético, Sevilla, Valencia eller Villarreal som ligavinnare även fast det inte vore en jättesensation om så inträffar. En snabb tillbakablick och vi kan dock notera att det är Premier League som har minst olika antal vinnare av ligabucklan senaste tio åren.

Vilken liga är då bäst? Det finns ju mätningar – officiella sådana som rankar Premier League etta. Om vi däremot kollar tillbaka på en relativt modern epok inom fotbollen så ser exempelvis ländernas deltagande i de olika klubbturneringar ut som följer sedan år 2000:

Spanien: 4 UEFA Cup/EL-titlar, 2 silver, 4 CL-titlar/2 silver = totalt 12 ”medaljer”

England: 1 UEFA Cup/EL-titel, 3 silver, 2 CL-titlar/4 silver = 10

Italien: 0 UEFA Cup/EL-titlar, 0 silver, 3 CL-titlar/2 silver = 5

Spanien är dessutom regerande världs och europamästare, Italien världsmästare dessförinnan och så långt tillbaka i tiden som 1966 finner vi England som världsmästare, då på hemmaplan. Ligans klass och dess inhemska spelare ska naturligtvis räknas med då klubbarna levererar spelare till just landslagen.

Superstjärnorna då?
Spanien kan stoltsera med Ronaldo, Casillas, Kaká, Messi, Iniesta, Villa, Xavi, Agüero och Rossi. Italien har Zlatan, Etoo, Cavani, Di Natale, Sneijder och Krasic för att nämna några. Borta på öarna spelar Torres, Rooney, Gerrard, Drogba och Cesc.

Givetvis väldigt svårt att avgöra vilka av dessa stjärnor som är störst bäst och vackrast men jag slår ett slag för Spaniens.

Det som dock framställer den spanska fotbollen som bäst i mina ögon är tekniken, passningsspelet och viljan att bjuda publiken på något extra. I min egen lilla bubbla till värld håller jag Serie A tvåa då den italienska och till synes cyniska fotbollen tilltalar mig mer än den energiska och mer direkta fotbollen Premier League bjuder på.
Men det är klart, vi influeras alla av olika saker och ting. Min direkta kontakt till landet Spanien har säkerligen spelat en stor roll

Fem snabba inför helgen:

* Barca har helt plötsligt två raka utan seger. På Camp Nou ska man försöka besegra Athletic som från förra besöket fick med sig 0-0.

* Racings nya ägare, som mot Sevilla firade segermålet så hårt att han höll på att lyfta, får en ny chans att showa borta mot Getafe.

* Antonio Adán, hört talas om honom? I helgen får han stå sin andra ligamatch när Real Madrid möter Levante utan avstängde Iker Casillas.

* Det usla bortaspelet fick Camacho sparkad från Osasuna, Mendilibar ersätter och han inleder hemma mot Espanyol.

* Sevilla spelar miniderby mot Hércules, en match som säkerligen kan hetta till ordentligt!

Publicerad 2011-02-18 kl 18:51

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER