POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

VIVA LA LIGA: Katastrofen i El Clásico: "Tar åratal att reparera"

El Clásico har förvisso alltid, rent historiskt, varit rejält laddat men frågan är om inte veckans händelser kulminerat till något så farsartat att det tar år, många år innan det går att reparera?

Den stora förloraren heter Vicente Del Bosque – Spaniens förbundskapten tillika en gammal Real Madrid-legend och det är mannen med valrossmustaschen som får lösa kriget mellan Real Madrid-spelarna och dess kollegor i FC Barcelona.

Onsdagens syn på Bernabéu var ingen vacker sådan – även fotbollsmässigt första halvtimmen då spelet påminde mer om när jag lirar boll halvpackad med polarna i Hagaparken. Men möte ett och två kombinerat med bråket i spelartunneln (som Pinto startade?) tände gnistan och det rejält.

Andra halvlek blev en orgie i vidriga filmningar, kapningar och tveksamma domslut. Dessförinnan bjöds publiken på cyniska pressträffar och hårda ord. Matchen då? Ja den fortsatte även efter slutsignalen med en rad anmälningar, först mot Mourinho för ”förtal” sedan mot Barcelona för ”osportsligt uppträdande”. Det ”bevisas” med olika filmklipp hur Barcelona-spelarna filmar och likt en flock utsvultna hyenor jagas domare Stark så fort en Real Madrid-spelare gått in i en närkamp.

En sak ska vi klargöra direkt. Alla lag har mer eller mindre en rad spelare som filmar, sen om Barcelona har flera sådana spelare är upp till dig och mig att avgöra. Det ser dock inte särskilt snyggt ut när Alves, Pedro och Sergio Busquets kastar sig handlöst mot marken och tar sig för ansiktet när smällen tar på något helt annat ställe. Är spelarna medvetna om att El Clásico ses av cirka 500 miljoner människor? Är spelarna medvetna om att det finns hundra kameror som filmar varje vinkel? Tror spelarna på riktigt att vi inget ska se?

Real Madrid har sin förunnade skara av syndare med. Pepe som uppenbarligen aldrig kan hålla huvudet kallt, satsningen på Alves även fast han inte träffar är ohygglig. Men den största syndaren heter José Mourinho som mönstrade en taktik så naiv och trist att matchen blev en parodi.

Fotbollen har, vill jag återkomma till, ett stort problem – och det är inte brutala tacklingar. Det största bekymret stavas filmningar. Moralen och hjärtat för sporten tycks som bortblåst hos vissa och det kommer att fortsätta om UEFA eller FIFA inte bestraffar dessa filmande dårar i efterhand.

Barcelona gloria är med all rätt ifrågasatt, klubben hade tjänat något ohyggligt på att spela mera Fair Play och det med vetskap att man 9/10 vinner likväl. Nu snackar ingen om Leo Messis fantastiska insats – alla pratar istället om domarinsatsen och spelarnas bristande respekt för spelet.

På den andra sidan sitter José Mourinho och viftar med sin spade i sandlådan – sättet han fått alla emot sig är en medveten handling, en taktik som brukar gå hem, frågan är om den gör det även i Madrid? Jag är tveksam.

5 snabba inför helgen

* Ohyggligt viktig match för Osasuna hemma mot Valencia - ska kontraktet räddas så måste man ta poäng hemma i Pamplona.

* Än mer av direkt livsavgörande karaktär är mötet mellan Málaga och Hércules - snacka om vinna eller försvinn lite för båda lagen.

* Villarreal är inne i en tung trend och man blev förendrade igår i Portugal. Athletic Club har bara sex pinnar upp till CL-platsen så tipset är att Getafe får sota för detta på El Madrigal.

* Real Madrid vinner mot Real Zaragoza då Mourinho luftar spelare som Kaká, Higuaín och Benzema.

* Detsamma gör Barca på Anoeta mot Real Sociedad!

Publicerad 2011-04-29 kl 10:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå