Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zander inför helgens La Liga: Mourinho på krigsstigen och FIFA-virus

Spanien

Fotbollskanalens Per Zander blickar framåt mot helgens spanska ligafotboll. Han ser ett hett krismöte och bedömer följderna av FIFA-viruset.

Den här veckan har det så kallade FIFA-viruset slagit hårt, framförallt mot Real Madrid som blivit kraftigt decimerat i backlinjen. Men utan att glömma någon, Marcelo är den kugge som kommer saknas mest. I ett lag av idel världsstjärnor är inte brassen den som lyser klarast, men han är extremt viktigt i truppen. Snabbheten över stora ytor, och kvickheten på de små, är lika kännetecknande för Marcelo som hans egenskaper är viktiga för laget.

Spänningen är förstås nästintill olidlig... Hur ska José Mourinho kommer handskas med skadedebaclet? Det råder i alla fall ingen tvekan om vad anhängarna vill, om vi använder oss av diverse undersökningar som flitigt redovisats i huvudstaden. Nacho, från B-laget Real Madrid Castilla, är killen som publiken vill se mot Celta på lördag.

ANNONS

På tal om anhängare. Mourinho ännu en gång satt fingret på en känslig punkt. Han har ju en viss vana. I veckan pratade han tillexempel om ”förklädda madridistas”. Visst, det är förstås inte första gången tränaren förklarar vem som stödjer laget på riktigt, och vem som inte gör det. Vi kommer förstås också ihåg att han bara bad de ”riktiga” Real Madridanhängarna om ursäkt, efter närkampen med Barcelonas dåvarande andretränare Tito Vilanova häromåret.

Ämnet är oavsett intressant. Och det blir ännu intressantare med utgångpunkten att det är Mourinho som går i bräschen. De senaste veckorna har tränaren också pratat sig varm om ”klubbens värderingar”, som han nuförtiden högaktar och gärna påtalar att inte alla förstår. Så då blir ju frågan om Mourinho verkligen är rätt man, med rätt bakgrund, att ge sig in i den diskussionen?

ANNONS

Klubbens president menade så sent som för bara ett par veckor sedan att tränaren hade tagit god tid på sig för att förstå innebörden av ”madridismen”. Vissa menar att han ännu inte har förstått det.

Igår förklarade i alla fall en av de förmodade ”förklädda” personerna hur han ser på saken. Den gamle storspelaren, tränaren och tidigare klubbdirektören Jorge Valdano, anser förstås inte att det är Mourinhos sak att bestämma vem som är på riktigt. Nej, i grund och botten är det en personlig relation som var och har till sitt lag, det handlar inte om någon är mer äkta eller någon annan mindre.

Det går ju också alldeles utmärkt, som i det här fallet, att vara övertygad madridista och anhängare utan att för den skull anse att tränaren, eller presidenten, är de absolut bästa för klubben.

****

På lördag drabbar Valencia och Athletic Club de Bilbao samman i det som på förhand borde vara helgens hetaste match. Det är också två lag som de flesta i Spanien hade förväntat sig betydligt mer av  inledningsvis. Medan baskerna har dragits med interna strider så har klubben från östkusten dragits med skador. Men till helgen är åtminstone Ever Banega tillbaka efter sin långtidsskada.

ANNONS

Det har varit många turer kring argentinaren. Allt från den ökända, och väldigt personliga, filmupptagningen som ackompanjerade spelaren när han först kom till Spanien. Till de senare ”antikrogen klausulen” som Atleti skrev in i hans kontrakt under tiden han var lånad från Valencia. Och just, sedan har vi ju de ständigt närvarande incidenterna med bilar fram och tillbaka.

I fjol lyckades han skada sig själv i samband med en tankning. I somras brann bilen helt och hållet upp, på grund av det som sägs vara ett tillverkningsfel. Hursomhelst är mittfältaren en referens som kommer stärka los Ché. Och det ska bli intressant att se hur han fungerar med landsmannen Gago.

Lördagsmatcher:

16.00: Malaga – Valladolid

18.00: Real Madrid – Celta

20.00: Valencia – Athletic

22.00: Deportivo – Barcelona

Söndagsmatcher:

ANNONS

12.00: Getafe – Levante

16.00: Espanyol – Rayo

17.50: Granada – Zaragoza

19.45: Osasuna – Betis

21.30: Real Sociedad – Atlético

Måndagsmatchen:

21.30: Sevilla - Mallorca

Publicerad 2012-10-19 kl 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto