Flashback: Zlatans målfacit i La Liga säsongen 2009-10

Statistikbloggen

Det snackas då och då om att “man kan inte jämföra Zlatan (Ibrahimovic) med (Leo) Messi & (Cristiano) Ronaldo”, men självklart kan man alltid göra det. Vem var kungen av El Clasico i slutet av 2009 (29:e november)? Barcelona vann med 1–0, där Messi spelade hela matchen, Zlatan hoppade in i 51:a och Ronaldo byttes ut i den 66:e. I en kvart hade vi dessa tre världsstjärnor på planen samtidigt. Det var i denna “magiska kvart” som Zlatan gjorde det där klassiska målet. Messi spelade 90 minuter, Ronaldo spelade cirka 66 minuter och Zlatan drygt 39 minuter.

Så här ser den grafiska bilden ut för trions målutveckling i La Liga den säsongen som Zlatan spelade i Barcelona:

20161022-la-liga-2009-10-skytteligan

En enskild match är såklart inte ett karriärfacit, och ej heller ett säsongsfacit. Zlatan var kungen av El Clasico den gången, men var sämst i trion då ligaspelet kunde summeras. Zlatan och Ronaldo spelade lika många matcher (29 stycken) men Ronaldo gjorde betydligt fler mål.

Trots allt så var Zlatan målkungen i denna trio fram till den 16:e omgången (även om Zlatan inte alltid var ledaren). Zlatan var målkungen i 42 procent av säsongen. I den 17:e omgången där Zlatan inte spelade gjorde Messi hattrick och gick om och den ledningen behölls säsongen ut.

Det skulle dröja till den 23:e omgången innan Ronaldo kunde gå upp på samma antal mål som Zlatan: 12 stycken. Därefter gjorde Ronaldo ett litet ryck, men i den 29:e omgången gjorde Zlatan mål och klev upp på 15 mål medan Ronaldo stod kvar på sina 17 stycken. Så långt in på säsongen var det ingen större skillnad i prestation.

I de sista 9 omgångarna (30–38) blev det väldigt sparsamt med speltid för Zlatan: fick spela i 5 av 9 matcher. Två starter som gav en 90-minutersmatch samt 65 minuter. Tre inhopp med otacksamma 5–10 minuter kvar av matcherna. Under denna period av 9 matcher gick Ronaldo från sina 17 till 26 mål, medan Zlatan gjorde endast ett enda och slutade på 16 stycken.