Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan 2016 - före och efter Djurgårdens tränarbyte

Statistikbloggen

En av säsongens mest uppmärksammade tränarbyte var onekligen Djurgårdens när Pelle Olsson sparkades och ersattes av engelsmannen Mark Dempsey. Det visade sig att hans facit blev i linje med en gammal klassisk hårdvaluta som ligger nära hans namn: D-Mark. Övriga tränarbyten under säsongen skedde i AIK (Alm–Norling, maj), Norrköping (Party-Janne – Jens Gustafsson, maj/juni) och Gefle (Roger Sandberg – Thomas Andersson, juni).

Den tredje augusti skedde Djurgårdens tränarbyte. Då återstod det en enda allsvensk omgång innan Allsvenskans transferfönster skulle bomma igen. Därmed återstod det inte lång tid att värva spelare. I Djurgårdens fall hade man redan hämtat in tre spelare innan tränarbytet: Magnus Eriksson, Othman El Kabir och Kebba Ceesay. Två spelare värvades mellan tränarbytet och när fönstret stängdes: Andreas Isaksson och (norrmannen) Niklas Gunnarsson.

Det känns därför ganska rättvisande att dela upp Allsvenskan 2016 i “före och efter Mark Dempsey” (16 första och 14 sista omgångarna) då detta var sista tränarbytet under säsongen och hamnade ganska nära halvtid av säsongen. Alternativen hade varit “före och efter att sommarfönstret stängde” (17 första och 13 sista omgångarna) eller “första och andra halvan av säsongen”.

Annons

Helt klart är att sommaruppehållet (fotbolls-EM) och sommarfönstret (kring juli–augusti som bestäms innan säsongen) ger alla lag en god chans att förbättra laget/truppen och att stå förberedd för höstens omgångar. Det är lika för alla. Förutom att vissa lag spelar på hittepå-gräs.

Ni läsare får gärna tycka till vilken tidpunkt som känns mest intressant att dela upp Allsvenskan i.

Så här bra (eller dåligt) presterade samtliga lag under allsvenskans 14 avslutande omgångar med jämförelsetal för de 16 första:

20161110-allsvenskan-sista-14-omg

De största uppryckningarna står Djurgården och Gefle för. Även Hammarby, Kalmar och Östersund har svarat för noterbara förbättringar. Lagen som tappat mest är Falkenberg, Sundsvall, Örebro samt möjligen även Helsingborg.

Den där bottenstriden med kampen om kvalplatsen som till slut stod mellan Helsingborg och Gefle (som jag bloggat om tidigare) är intressant. Vi alla har ju koll på att det blev Helsingborg som knep kvalplatsen och att Gefle skickas ner till Superettan, men när man ser hur starkt Gefle spurtade på slutet så känns det väl ändå lite orättvist?

Annons

20161110-allsvenskan-bottenstriden

Det var till den absolut största delen Gefles usla vårsäsong som skickade ner laget till Superettan. Före tränarbytet hade laget tagit 5 poäng på 12 omgångar, eller 0,417 p/match. Efter tränarbytet blev det 22 poäng på 18 matcher eller 1,222 p/match. Poängsnittet ökade med 193 procent efter tränarbytet.

…tänk att Gefle stod på samma poäng som slagpåsen Falkenberg så sent som vid den 16:e omgången med 14 matcher kvar. Därifrån tog Falkenberg blygsamma 2 poäng medan Gefle skrapade ihop hela 19 poäng.

Så här svårslaget var Gefle efter omgång 16: endast AIK åkte på färre förluster (2 stycken).

***

Vad är ni läsare sugna på att se för statistik från Allsvenskan 2016? Eller för Allsvenskan på hela 2000-talet?

Publicerad 2016-11-10 02:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto