Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grafik: Sveriges FIFA-ranking årsvis sedan starten 1993

Statistikbloggen

Nu när vi för svensk del har kommit halvvägs in i det pågående landskampsfönstret (som håller paus i ligorna) och avverkat den mest betydande matchen så tänkte jag att det kan vara intressant att se hur Sveriges ranking har utvecklats sedan FIFA-rankingens premiärår fram till senaste rankingtabellen som kom 20:e oktober:

20161114-fifa-ranking-v2

Pressade även in damlandslagets ranking som en nyttig jämförelse. Damlandslaget har verkligen utklassat herrarna rankingmässigt sedan sommaren 2003 (då FIFA-damrankingen infördes). För damerna år 2016 gäller senaste rankingpositionen som är från slutet av augusti.

För Tommy Svensson, Lars Lagerbäck och Erik Hamrén innebär respektives sista rankingpositioner det “arv” som arvtagaren har fått ta över. Därefter gäller rankingpositionen den sista december för respektive arvtagare.

Något som ofta glöms bort är hur mycket Sverige tappade på rankingen under Lars Lagerbäcks tre sista år (2007-08-09). Något som också tycks glömmas bort är hur mycket Sverige klättrade på rankingen första tiden med Erik Hamrén som huvudtränare (2010-11).

Annons

Att Sverige lyckades avancera så starkt är något att alltid tänka på. Det kan nämligen gå snabbt. Inför EM-kvalmatchen mot Holland i oktober 2011 var Sverige rankat som nummer 25 i världen. Efter det landskampsfönstret med Holland-segern klättrade Sverige till plats 14 (!) men tappade något till 18 i slutet året.

FIFA-ranking just nu för Sverige:
herrarna – 39 (slutet av okt 2016)
damerna – 6 (slutet av aug 2016)

***

Tror ni läsare att “Party-Janne” kan få Sverige att klättra på rankingen plats 15–20 inom något år?

Publicerad 2016-11-14 10:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto