Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grafik: Sveriges och nordiska ländernas FIFA-ranking

Statistikbloggen

Idag presenterades årets näst sista rankinglista från FIFA: rankingen i november 2016. För Sveriges del innebar det en försämring från rankingposition 39 till 41 sedan den förra rankinglistan som kom i slutet av oktober. Sveriges ranking efter sommarens EM var 40, vilket får anses vara den ranking som gällde när Erik Hamrén slutade.

När Lars Lagerbäck lämnade efter oktober 2009 så var Sveriges FIFA-ranking 41. Erik Hamrén lämnade med andra ord med en svagt förbättrad rankingposition till “Party-Janne”.

Intressant är även hur Sveriges grannländers ranking har utvecklats sedan FIFA-rankingens införande 1993. Hur “bra” Sverige är syns bäst i en nordisk jämförelse. De nordiska länderna är knappast stormakter/tungviktare inom världsfotbollen…

20161124-fifa-ranking

Det är lite rörigt i detta diagram på grund av flertalet nordiska länder, och jag inkluderade Estland som förre Djurgårdaren “MP” (Magnus Pehrsson) tränade på senare tid.

Annons

Diagrammet får ni läsare gärna kolla en stund på i lugn och ro. Man kan även fråga sig vad som är rimlig ranking att ett nordiskt land kan nå. Slående är hur Sverige, Danmark, Norge och Finland har tappat på FIFA-rankingen sedan nuvarande rankingmetod infördes efter VM 2006.

Metoderna bakom FIFA-rankingen har vid enstaka tillfällen förändrats för att försöka ge en så rättvis bild som möjligt. Värt att hålla detta i baktankarna när man studerar den långsiktiga utvecklingen av rankingpositionerna.

Frågan är vad man kan förvänta sig för rankingposition för Sveriges del kommande åren även om det går “ganska bra” för Party-Jannes landslag. Senaste 10 åren har det varit ytterst få Topp 20-placeringar för de nordiska länderna på FIFA-rankingen…

De nordiska ländernas rådande FIFA-ranking (24 nov 2016)

Annons
21 – Island (mycket tack vare framgångsrikt EM-slutspel)
41 – Sverige
46 – Danmark
84 – Norge & Färöarna (delad position)
93 – Finland
122 – Estland
Publicerad 2016-11-24 21:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto