Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan till Ajax i dagens penningvärde: detta "måste" Isak slå

Statistikbloggen

AIK:s stjärnskott Alexander Isak är ryktenas man just nu då flertalet medier har rapporterat att han är så gott som klar för Real Madrid. Vi får vänta och se hur det blir med den saken. Det snackas även om en övergångssumma på 10 miljoner euro vilket något avrundat motsvarar 95 miljoner svenska riksdaler. Återstår även att se om detta visar sig vara stämma.

95 miljoner kronor är mer än de drygt 80 miljoner kronor som Ajax betalade till Malmö FF för Zlatan, så Isak till Real Madrid blir en större affär? Korrekt?

Ja och nej.

Håll i minnet att Zlatan blev formellt sett Ajax-spelare den första juli 2001 och att affären presenterades i mars 2001. Det finns olika obekräftade övergångssummor, men Sydsvenskan rapporterade den 23 januari 2001 att övergångssuman är “cirka 85 miljoner kronor” kontant plus en vidareförsäljningsklausul om 12 procent.

Pengar tappar historiskt sett i värde. Detta känner vi alla till som har koll på inflationen. Detta innebär att de prislappar på varor & tjänster förr i tiden behöver räknas om för att matcha dagens så kallade penningvärde. Statistiska Centralbyrån (SCB) underhåller bland annat två inflationsmått: konsumentprisindex (KPI) och den underliggande inflationen (KPIF).

Annons

Sedan Zlatan officiellt lämnade MFF för Ajax den första juli 2001 till december 2016 har KPI ökat med nästan 20 procent (från 266,9 till 319,68). Den underliggande inflationen har ökat med drygt 26 procent (från 165,55 till 208,82).

Så här mycket är Zlatans övergång till Ajax värd i dagens penningvärde:

82 MSEK (juli 2001) –> 98,2 MSEK (KPI) eller 103,4 MSEK (KPIF)
85 MSEK (juli 2001) –> 101,8 MSEK (KPI) eller 107,2 MSEK (KPIF)

Kontentan: allt mellan 98,2 och 107,2 miljoner kronor skulle man kunna argumentera för att vara en korrekt siffra.

Man ska även komma ihåg att KPI är konsumentpriser. De aktörer som köper fotbollsspelare är knappast privatpersoner. Om KPI eller KPIF är det bästa inflationsmåttet är såklart upp till var och en att avgöra, men det är ett onekligen populärt verktyg för att beskriva inflationstakten och avgöra dagens penningsvärde.

Annons

Ponera att Alexander Isak säljs för 11,5 miljoner euro till Real Madrid, då blir det cirka 109 miljoner kronor med valutakursen 9,5 kronor/euro. Det skulle i så fall med liten marginal överträffa Zlatans MFF–Ajax-övergång även baserat på dagens penningvärde. För en mindre övergångssumma som exempelvis 10–11 miljoner euro (95–104,5 MSEK) blir det knepigt att avgöra om Isak 2017 eller Zlatan 2001 är den dyraste övergången med dagens penningvärde.

***

Stora frågan: hur uttalar ni “Euro”? som “Joroh” eller “Evro”? eller annat fyndigt uttal?

Lilla frågan: trams eller inte att ta hänsyn till inflation när man jämför spelaraffärer med många års mellanrum?

Bonusfrågan: vilken övergångssumma gissar ni?

Publicerad 2017-01-17 08:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto