Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan delad trea i Guldskon

Statistikbloggen

Guldskon är det pris (eller utmärkelse/titel) som årligen delas ut till den målskytt som varit den bästa målskytten i ligaspelet. Den bästa målskytten, alltså. Inte automatiskt till den som gjort flest mål. Bakgrunden är att de fem högst rankade ligorna premieras där varje ligamål är värt 2,0 poäng styck. Därefter kommer cirka/drygt 15 ligor där varje ligamål värderas till 1,5 poäng. Resterande ligor får finna sig i att ett mål är helt sonika en poäng.

Och detta är anledningen till varför spelarna i franska ligan har haft så svårt att vinna Guldskon senaste åren. Franska ligan har pendlat kring plats 6–7 på UEFA:s ligaranking som baserar sig på resultaten för klubbarna i de två turneringarna Champions League och Europa League. Därför kommer exempelvis Edinson Cavani att få det lika svårt denna säsong att vinna Guldskon som Zlatan hade förra säsongen trots 38 ligamål. Men det ser ut som att franska ligan inom kort kan uppgraderas till att bli den femte bästa. Då kan ni läsare säkert lista ut vad det kan betyda för exempelvis Cavani om han stannar kvar i PSG.

Annons

De fem bästa ligorna är: Spanien, Tyskland, England, Italien och Portugal.

Portugal riskerar att förlora sin femteplats för Frankrike.

Så här ser kampen om Guldskon ut just nu:

20170118-kampen-om-guldskon

Nu valde jag medvetet att inte plocka in Rosenborgs skyttekung Gytkjaer för säsongen 2016. Han nådde 28,5 poäng med sina 19 mål. Detta räcker inte längre för att kunna vinna. 

Vi ser här att Zlatan är på en hedrande delad tredjeplats. Dock med färre matcher kvar på säsongen än vad exempelvis Messi har. Men Zlatan är ändå med i toppen och drömmen lever. Denna säsong har Zlatan vid denna tidpunkt på säsongen sin kanske bästa chans att vinna Guldskon i karriären. Men som vi alla ser i sammanställningen ovan är konkurrensen stenhård. Det krävs en riktigt stark avslutning på säsongen från Zlatan för att han ska ta hem denna trofé som Henke Larsson gjorde under Celtic-tiden.

Annons

Noterbart för Henke Larssons del är att han är unik inom Guldskon genom att ha vunnit priset med förutsättningen att spela i en liga där varje ligamål bara är värt 1,5 poäng styck. Säsongen 2000–01 gjorde Henke Larsson 35 mål på 37 ligamatcher för sitt Celtic. Dessa mål värderades till 52,5 poäng vilket var mer än vad någon annan spelare i de europeiska ligorna lyckades uppnå. Ingen annan spelare har vunnit Guldskon med 1,5 poäng per mål.

***

Vad tror ni? Fixar Zlatan detta?

 

Publicerad 2017-01-18 18:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto