Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldskon-läget efter helgen

Statistikbloggen

Varit en hel del koll på Zlatan i United jämfört med Ronaldos bästa United-säsong på sistone i bloggen och hoppas att många av er läsare har gillat den punktmarkeringen även om någon läsare kommenterade “Bra, kan vi skippa en daglig artikel om det nu?”, och att en annan anser att det är löjligt att jämföra centertanken Zlatan Ibrahimovic med högeryttern Cristiano Ronaldo.

Alla är självklart välkomna att ha sina egna synpunkter på dessa jämförelser. CR7 placerades oftast som högermittfältare i ett 4–4–2 i den taktiska line-up:en inför matcherna säsongen 2007–08. Ibland som anfallare. Håller med om att det var ett otroligt starkt facit med 31 ligamål den säsongen med tanke på den taktiska utgångspositionen.

Det kommer aldrig någonsin kunna bli en 100 procent rättvis jämförelse mellan Zlatan 2016–17 och Ronaldo 2007–08, bland annat på grund av detta:

1 – Dåtidens Man United var ett helt annat lagbygge än dagens “nybygge”.
2 – Ronaldo gjorde sin femte säsong i Man United medan Zlatan gör sin debutsäsong.

Annons
3 – Ronaldo var högerytter (mittfält/anfall) medan Zlatan är en centertank.
4 – Ronaldo var ung, pigg och på uppåtgående medan Zlatan befinner sig i slutet av karriären.

Ni läsare som gillar att se jämförelser mellan dagens Zlatan och dåtidens Ronaldo, trots skillnader som bland annat de fyra jag nämnde ovan, får gärna kommentera detta blogginlägg. Zlatan är trots allt Sveriges största fotbollsstjärna internationellt sett i dagsläget och kanske även genom alla tider. Ronaldo är Portugals motsvarighet.

***

Nu över till Guldskon!

Det har hänt en del sedan senaste kollen den 18:e januari. Zlatan låg då på en delad tredjeplats. Efter en mållös insats i helgen mot Stoke samtidigt som Messi, Suarez, Cavani och några fler har gjort mål så ser det ut så här:

20170123-kampen-om-guldskon

Begreppet “matcher” i denna sammanställning handlar om hur många matcher respektive spelares klubb har spelat. Alltså ej hur många ligamatcher som spelaren i fråga har spelat.

Annons

Även om Zlatan har tappat någon placering på topplistan så är avståndet upp till ledaren “Per-Erik” oförändrat. Men Messi och Suarez får nog anses ha betydligt större chanser än Zlatan att vinna Guldskon med tanke på att dom har 3 ligamatcher fler att spela samt har ett måls försprång. Ej att förglömma är att Zlatan har sällan haft ett så här “bra” läge tidigare i sin karriär att vinna Guldskon. Drömmen lever fortfarande men chansen att vinna denna individuella titel får anses vara ganska liten.

***

Noterbart för “Per-Erik” är att han har spelat för Gabon i de afrikanska mästerskapen – eller “Africa Cup of Nations” – istället för att tjänstgöra för sitt Bundesligalag. Så här har det gått för “Per-Erik”:

14/1 Gabon – Guinea-Bissau 1–1 (90 min, 1 mål)

Annons
18/1 Gabon – Burkina Faso 1–1 (90 min, 1 mål)
22/1 Gabon – Kamerun 0–0 (90 min)

Efter dessa tre matcher som tillhörde gruppspelet så slutade Gabon på plats 3 i gruppen och blev därmed utslaget. Han gjorde samtliga av Gabons 2 mål. Vi lär nog få se “Per-Erik” åter i Dortmund ganska snart.

Serge-Junior Ngouali från Brommapojkarna? Han ingick också i Gabons trupp och därmed landslagskollega med Guldsko-ledaren. Match 1 blev det bänken 90 minuter. Match 2 blev det inhopp i 66:e minuten. I match 3 blev det maximal speltid.

Representationen från svenska elitklubbar i afrikanska mästerskapet:

AIK: Ebenezer Ofori (Ghana)
BP: Serge-Junior Ngouali (Gabon)
Djurgården: Tino Kadewere (Zimbabwe)
Helsingborg: Matthew Rusike (Zimbabwe) & Lalawélé Atakora (Togo)

Noterbart är att ex-Djurgårdaren Daniel Amartey spelar för sitt Ghana, och där har vi anledningen till hans frånvaro i Leicester City i Premier League.

Annons

Finalen i de pågående afrikanska mästerskapen spelas femte februari.

***

Hur tror ni det går för Zlatan i Guldskon denna säsong? Vinner han, är han med i toppen eller slutar han på en hedrande trettiosjundeplacering?

Publicerad 2017-01-23 06:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto