Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Återblick: Allsvenskans publikras 2010 för hemmapremiärerna

Statistikbloggen

En vanligt förekommande fråga här i bloggen är varför det är en sådan dipp år 2010 när det gäller besökare till de allsvenska hemmapremiärmatcherna. Tänkte att det kan vara värt en genomgång. Jag lägger in senaste diagrammet så ni läsare får se exakt hur det har sett ut senaste åren:

Total publik för hemmapremiärerna:
2009 – 172 072
2010 – 101 094

Dippen är 70 978 besökare, eller “71 tusen”.

Det finns ett antal förklaringar till denna rejäla dipp och en av dessa är att det blev en så utdragen vinter som sammanföll med beslutet att tidigarelägga starten till 13:e mars.

Nästa förklaring är att både Hammarby och Örgryte åkte ur och ersattes med Mjällby och Åtvidaberg. Bara detta i sig gjorde att Allsvenskan tappade cirka 23 000 åskådare för hemmapremiärerna.

Så här blev alla lagens hemmapremiärer publikmässigt 2009 och 2010:

Man ser så tydligt hur de allsvenska tungviktarna tappade rejält publikmässigt. För Djurgårdens del gäller deras andra hemmamatch år 2010 vilket är den första med publik, då den första hemmamatchen fick spelas utan publik efter ett beslut mot bakgrund av det tråkiga som hände vid planstormningen efter att Djurgården hade besegrat Assyriska i det allsvenska kvalet.

Annons

***

År 2011 blev det väldigt bra publiksiffror i de allsvenska hemmapremiärerna och det berodde bland annat på att Djurgården fick ett hemmaderby mot AIK på Råsunda, IFK Norrköping tillbaks i Allsvenskan samt i allmänhet normaliserade publiksiffror efter att seriestarten flyttades tillbaks till klassisk tidpunkt och att det inte blev en lika rejäl vinter som året innan.

Publicerad 2017-04-11 15:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto