Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Statistiken visar: "Giffarna" & HBK ej längre guldkandidater

Statistikbloggen

Traditionens makt är stark ibland. Som detta med vad som krävs för att ta SM-guld. Statistiken visar att det krävs poäng i den första allsvenska matchen för säsongen. Så har det varit från och med Allsvenskan 1993 då vi har haft en rak serie med dubbelmöten och ingen konstig mästerskapsserie eller annat.

Så här har poängbanorna sett ut för Allsvenskan 1993–2016:

Samtliga mästarlag åren 1993–2016 har haft 6–15 poäng efter 5 omgångar. Så här ser tabellen ut nu år 2017 efter 5 omgångar:

Vi ser att bland de lag som tog poäng i premiärmatcherna i år så är det Sundsvall & Halmstad som nu ligger under poängbanan för minst antal poäng som har krävts för SM-guld.

Snittet är 10,3 poäng för ett guldlag efter 5 omgångar. Men två gånger har ett blivande mästarlag haft ynka 6 poäng: IFK Göteborg 1995 och Helsingborg 1999. Vi kan därmed inte räkna bort Häcken, inte ännu i alla fall.

Antal säsonger där mästarlaget har haft 9–15 poäng efter 5 omgångar 1993–2016: 18 av 24. Denna statistik talar starkt för att det blir ett titelrace mellan Malmö FF (nu 11p) och IFK Norrköping (nu 9p) – i år igen! Kan verkligen Sirius haka på detta guldrace? vad känner ni läsare?

Annons

…men vi kan faktiskt ännu inte räkna bort följande guldkandidater: Sirius, Örebro, Elfsborg, IFK Göteborg, AIK och Häcken.

***

När det gäller “att vara med i guldstriden” kan vi förmodligen peta in både Djurgården och Östersund. Men bägge dessa lag lirar inte med historiens makt, så ingen guldkandidatur denna säsong. Det hindrar dock inte dessa två klubbar från chansen att knipa de eftertraktade europaplatserna bakom mästarlaget.

Publicerad 2017-04-27 23:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto