Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

CL-finalen: Real slår Juve - enligt "Barca-statistiken"

Statistikbloggen

Imorgon kväll spelas 2017 års kanske största klubblagsmatch i fotboll: finalen i Champions League där Marängerna gör upp med Gamla Damen på en hyfsat rymlig arena i Wales. Den är nästan lika stor kapacitetsmässigt som Kompisvallen och Telekomvallen tillsammans!

Men hur ska det sluta? Blir det Real Madrid som vinner eller ska Juventus med “världens äldsta målvakt” vinna? För att reda på vilket lag som har en statistisk fördel så kan man studera Barcelonas statistik i Champions League!

Från och med säsongen 2006–07 har det lag som slagit ut Barcelona…

1 >> …i semifinal vunnit finalen. Hänt 4 gånger (våren 2008, 10, 12 & 13).
2 >> …i kvartsfinal förlorat finalen. Hänt 2 gånger (A Madrid vårarna 2014 & 2016).
3 >> …i åttondelsfinal förlorat finalen. Hänt 1 gång (Liverpool våren 2007).

Denna vår skickades Barcelona ut i kvartsfinalen av Juventus. Historien/statistiken talar därför för att Juventus skall förlora finalen, och därmed bör Real Madrid vinna.

Annons

***

Men nu till det som trots allt talar för att Juventus skall vinna: sedan mästarturneringen “brandades om” till Champions League har inget lag lyckats försvara sin titel. Detta “spöke” borde innebära att regerande mästarlaget Real Madrid skall förlora.

En annan faktor som talar för Juventus är att efter varje ny finalförlust så är laget närmre en finalseger. Sedan Juves senaste CL-guld våren 1996 har laget förlorat följande finaler…

Våren 1997: mot Dortmund
Våren 1998: mot Real Madrid
Våren 2003: mot AC Milan
Våren 2015: mot Barcelona

Femte gången gillt?

(Räkna med att den sändande svenska TV-kanalen med “Pretty Boy” som ankare kommer att veva extra mycket flashbacks-bilder från förra CL-finalen mellan just Juve och Real, dvs finalen 1998.)

***

De 2 möjliga utfallen innebär följande…

Annons

1 >> Juve förlorar & RMA vinner: “Barca-statistiken” lever vidare, men att “CL-förbannelsen” (att inget lag försvarat sitt guld) bryts…

2 >> Juve vinner & RMA förlorar: “Barca-statistiken” punkteras & samtidigt lever “förbannelsen” vidare att ett lag inte kan försvara sitt CL-guld.

Kontentan: något av dessa två statistiska fenomen (a.k.a. “spöken” eller “förbannelser”) kommer att punkteras på lördag kväll. Den saken är säker.

Frågan är bara vilken. Vilken tror ni? eller hoppas på?

***

…ni vet nog vilken kanal som sänder finalen. Osäker? Kolla sajten tvmatchen.

***

Uppdaterat 2017-06-03 kl 00:25 – formulerade om stycket kring de två olika fenomenen där ena kommer att punkteras. Nu är det korrekt och dessutom mer tydligt, efter läsarfeedback.

Annons
Publicerad 2017-06-02 20:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto