Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sveriges Frankrike-statistik: en enda seger på nästan 50 år

Statistikbloggen

VM-kvaldags igen! Imorgon kväll gäller det. Sverige mot Frankrike på “Kompisvallen“. Vi får hoppas på fullsatt, skön seger och givetvis tur med vädret oavsett om Rolf Skoglund sitter på läktarn eller ej.

Nu har ni läsare redan sett rubriken så ni förstår säkert vart jag tänker föra er, men frågan är ändå: hur ser statistiken för Sverige ut mot Frankrike? I boule lär vi bli överkörda, men i fotboll är det lite jämnare odds. Så check this out:

Tabellraden i Sverige-favör: 20m 5 5 10 19–28

Den “betydelselösa” segern i EM 2012 är den enda segern mot Frankrike på nästan 50 år. Eller drygt 47 1/2 år för att komma med en bättre siffra.

Senaste segern som verkligen gällde något var i kvalet till VM 1970. På höstkanten 1969 spelades 2 st VM-kvalmatcher mot Frankrike i en 3-lagsgrupp bestående av Norge, Sverige och Frankrike. Frankrike hade chansen att nå VM 1970 inför de två mötena med Sverige men eftersom lagen tog varsin seger inbördes mot varandra i förlängningen av att Frankrike tidigare hade förlorat ena mötet mot Norge så gick Sverige till VM och Frankrike missade mästerskapet. Frankrikes seger mot Sverige 1:a november 1969 (3–0) var lika betydelselös som Sveriges seger mot Frankrike i EM 2012.

Annons

Efter en snabbtitt på statistiken mot Frankrike är det glasklart hur det varit: under den så kallade “efterkrigstiden” när Sverige presterade bra internationellt med VM-silvret 1958 med mera så hade Sverige sin bästa period mot Frankrike. Efter “efterkrigstiden” har Sverige haft det i princip omöjligt att rubba fransmännen.

Låt oss kolla in statistiken för endast Sveriges segrar:

För att försöka hitta något med optimism går det att kolla in statistiken för Sveriges tidigare VM-kvalmöten med Frankrike på hemmaplan:

En hygglig statistik även om underlaget är tunt med endast 2 matcher.

***

Vad tror ni läsare? Finns det någon chans för Sverige att slå Frankrike imorrn kväll?

Vilka av er läsare har blivit av med den sändande TV-kanalen pga Telias och mediehusets förhandlingar som inte lett fram till något förlängt avtal?

Annons

Stora frågan: ni som äter middag hemma samtidigt som matchen pågår – vad serveras? något riktigt svenskt eller riktigt franskt?

 

Publicerad 2017-06-08 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto