Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

U21-EM: Mästarna sedan 2002 – resultaten i första matchen

Statistikbloggen

Som ni läsare förhoppningsvis redan känner till har en del förändringar skett sedan senaste U21-EM där Sverige vann guld. Den ena är utökningen från 8 till 12 länder och den andra är ett resultat av detta upplägget för slutspelet behålls, dvs att bara gruppvinnarna garanteras en plats i semifinalerna. Endast en av tre grupptvåor går vidare.

Igår kryssade Sverige mot England (0–0) i inte bara Sveriges första match utan även mästerskapets öppningsmatch, och kanske borde Sverige ha vunnit den med straffen och allt.

Den stora frågan är nu: hur ser möjligheterna ut för Sverige att försvara sitt guld trots “bara” ett kryss i den första gruppspelsmatchen?

För att ta reda på det får vi studera samtliga mästarlag sedan 2002. Från och med det mästerskapet har det hunnit spelas 8 upplagor med identiskt upplägg där det är 8 länder som delas upp i 2 stycken 4-lagsgrupper och de två bästa lagen per grupp går till semifinalerna.

Eftersom bara gruppettorna numera är garanterade en plats i semifinalerna är det mest intressanta ur svensk synvinkel hur tidigare mästarlag presterat i premiärmatcherna för att senare vinna gruppspelet.

Annons

Men eftersom det även finns en chans att vinna U21-EM som grupptvåa skadar det väl inte att se hur statistiken ser ut för samtliga 8 mästarlag 2002–2015? Så här ser det ut:

Antal mästarlag i U21-EM 2002–2015 som…

…blivit gruppetta: 4 (50% av gångerna)
…blivit grupptvåa: 4 (50% av gångerna)

…vunnit första gruppspelsmatchen: 3
…kryssat i första gruppspelsmatchen: 2
…förlorat i första gruppspelsmatchen: 3

De 4 mästarlagen i U21-EM 2002–2015 som vunnit gruppspelet och…

…vunnit första gruppspelsmatchen: 2 (Holland 2007 & Spanien 2013)
…kryssat i första gruppspelsmatchen: 1 (Spanien 2011)
…förlorat i första gruppspelsmatchen: 1 (Italien 2004)

Den enda gången när ett land kryssat i första matchen för att senare vinna gruppen och därefter hela “tjottabalongen” (Spanien 2011) följdes premiärkrysset upp av två segrar. Det är denna prestation som Sverige får försöka kopiera i det pågående mästerskapet.

Annons

Spanien vann U21-EM 2011 på följande vis

Gruppmatch 1: kryss (1–1 mot England)
Gruppmatch 2: seger (2–0 mot Tjeckien)
Gruppmatch 3: seger (3–0 mot Ukraina)
Semi: 3–1 mot Vitryssland
Final: 2–0 mot Schweiz

Kontentan: det är verkligen inte omöjligt för Sverige att vinna sin grupp efter premiärkrysset (som Spanien 2011) med bra resultat i de resterande två matcherna som är mot Polen (värdnationen) och Slovakien, samt fördelaktiga resultat i de övriga matcherna. En stor varning för Slovakien som har många spelare med A-landslagsrutin. Slovakien skall inte underskattas!

***

Vad tycker ni läsare är mest intressant att ta del av statistik kring? U21-EM eller “Supercupen för världsdelsmästare” (Confederations Cup)?

Publicerad 2017-06-17 12:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto