Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Galatasaray–Östersund 20/7: har Östersund ett övertag?

Statistikbloggen

Hur man än vrider och vänder så var Östersunds 2–0 hemma mot Galatasaray en knall! Hur stor knallen är – ja, det handlar väl om “grader i himmelriket”. Vi har sett fina ledningar från hemmamötet ätas upp smärtsamt i returmötet: senaste tydliga exemplet på detta var PSG–Barca i CL-slutspelet i våras. PSG vann med 4–0 hemma och torskade ändå dubbelmötet trots ett bortamål.

En sak är säker: det kommer bli tuffare för Östersund i returen på bortaplan nästa torsdag (20:e juli). Men allt kan hända i fotboll. Vi minns hur AIK slog ut CSKA Moskva i kvalet för några år sedan och vi minns (eller känner till) hur Helsingborg slog ut Inter i CL-kvalet.

Kan även Östersund skriva in sig i historieboken för ytterligare en sån där bragd mot ett kvalificerat motstånd? Hur ser möjligheterna ut för att kunna göra det?

Den statistik som Östersund och Galatasaray har att gå på inför mötet i Turkiet om 6 dagar är hur det har gått för Galatasaray på sin hemmaplan mot svenska lag i europacupspel genom åren, och så här har det gått…

Annons

1976/77: 1–1 hemma och 2–1 borta –> 3–2 totalt (mot AIK, Cupvinnarcupen)
1994/95: 0–1 hemma och 0–1 borta (mot IFK Göteborg, CL-gruppspelet)
2007/08: 2–3 hemma (mot Helsingborg, UEFA-cupens gruppspel)
2017/18: 0–2 borta (mot Östersund, EL-kval), hemmamötet spelas 20/7

(Hösten 2007 hade UEFA-cupens gruppspel ännu inte formatet att alla möter alla både hemma och borta.)

Galatasaray har alltså aldrig vunnit mot ett svenskt lag i någon av europacuperna på hemmaplan. Ett kryss och två uddamålsförluster.

På bortaplan har Galatasaray inklusive mötet med Östersund nu 2 förluster och enda en vinst.

***

Om vi säger så här: vi vet hur det brukar bli när Sveriges damlandslag möter Tyskland. Där kan vi snacka om att Tyskland har ett statistiskt övertag som heter duga. Galatasaray har verkligen inget sådant när det gäller möten med svenska lag i europacuperna.

Annons

***

Kör hårt nu, Östersund!

Publicerad 2017-07-14 09:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto