Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Göteborg har följt 2010 års jumbolag BP hittills i år

Statistikbloggen

Förnedringen i Örebro i helgen blev minst sagt en symbol för tillfället då IFK Göteborg definitivt förlorade det sista pyttelilla guldhopp som fortfarande fanns kvar, även om det är helt uppenbart att Malmö FF med 99% (?) sannolikhet kommer att ta hem SM-guldet. I förra blogginlägget redogjorde jag för att det i princip är kassaskåpssäkert att MFF vinner Allsvenskan 2017.

Nu ligger IFK Göteborg för första gången i år under “golvet” för den poängkorridor som mästarlagen 1993–2016 alltid har befunnit sig i, se diagrammet:

Det är kanske inte så alarmerande att IFK Göteborg halkade ifrån “kampen om guldet” (även om ligan redan är avgjord), men desto mer alarmerande är när man jämför IFK Göteborg i år med 2010 års utveckling för Brommapojkarna som slutade sist och skickades ner till Superettan:

Inlånade John Guidetti (från Man City) lämnade BP efter omgång 14, vilket kan vara värt att ha i åtanke. Därefter hade BP ett dubbelmöte med Mjällby (laget, inte Johan) – kryss borta, seger hemma. Efter det var “Sveriges AC Milan” Allsvenskans slagpåse säsongen ut. Hur hade BP presterat hela 2010 om John Guidetti kunnat stanna säsongen ut?

Annons

Om IFK Göteborg kommer att fortsätta att gå i BP:s fotspår rent poängmässigt återstår att se.

***

Det ska nog mycket till för att IFK Göteborg ska ramla ur Allsvenskan denna säsong, men följande är värt att ha i minnet:

IFK Göteborg spelar just nu sin 41:a raka säsong i Allsvenskan. Sedan 1977 som har laget spelat konstant i Allsvenskan är det säsongen 2002 som varit den sämsta då det slutade med en kvalplats där man vann “kvalderbyt” mot Västra Frölunda.

Säsongerna 1971–1976 var senast som IFK Göteborg spelade i andradivisionen. Noterbart för den vistelsen är att den föregicks av SM-guld 1969, därefter direktnedflyttning 1970 via en elfteplats.

***

Ni läsare som har hjärtan som klappar för blåvitt: hur är er känsla för hur säsongen kommer sluta? Oroliga för kvalplats/nedflyttning eller finns tryggheten att “Tobbe Hysén fixar detta åt IFK Göteborg”?

Annons
Publicerad 2017-07-17 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto