Så ser Djurgårdens derbyspöke ut - grafiskt som diagram

Statistikbloggen

Klockan 15:00 idag, med reservation för senarelagd kickoff-tid pga bengaler, är det dags för ett av de tyngsta 08-derbyna på hela 2000-talet. Det absolut tyngsta måste ha varit det i omgång 9 år 2003: AIK–Djurgården den 2:a juni 2003.

Så här såg tabelltoppen ut efter omgång 8:

1 AIK 8m 19p (+11)
2 DIF 8m 18p (+17, 21–4 (!))
3 Ham 8m 18p (+7)
4 HIF 8m 14p (+2)

De flesta av er läsare minns säkert hur det blev. Djurgården tog ledningen, utökade den, strödde salt i såren och ledde med 3–0 efter att Johan Elmander hade målat för andra gången i matchen i den 72:a minuten. Vem trodde då på AIK-poäng? Därefter reducerade Mats Rubarth i den 79:e minuten och det kändes fortfarande som att “ja ja, ett mål är inget mål, Djurgården vinner ändå” och efter andra reduceringen i 84:e av “Ishi” var väl tankarna att “två mål är ett mål för mycket”. Johan Elmander fick efter var och en av reduceringarna chanser att göra Djurgårdens 4:e mål och därmed ett hattrick, men det ville sig inte. Så på stopptid hände det som INTE fick hända (om man är Djurgårdare): AIK kvitterade till 1–1 genom Samuel Ayorinde, som byttes in cirka 10 minuter tidigare mot Daniel Hoch.

Det där retsamma 3–3-målet som Ayorinde fixade mot Djurgården var hans enda för AIK i Allsvenskan det året. År 2003 gjorde han 1 start och 6 inhopp för AIK och noterades för ett enda mål. Det var knappast ett “7–0-mål” mot ett uppgivet jumbolag Enköping om man säger så. Nu vann ju AIK inte med 7–0 mot Enköping det året utan det blev 3–0 och 2–0, men ni förstår tankegångarna…

Samuel Ayorinde fyller 43 bast om knappt 2 månader och nigerianen med Honeybabes (namnet! no joke!) som moderklubb lär nog än idag ha det kvitteringsmålet som en av höjdpunkterna i karriären.

Efter det där derbyt i omgång 9 såg tabelltoppen ut så här:

1 Ham 9m 21p (+8), bortaslog Örgryte med 1–0
2 AIK 9m 20p (+11)
3 DIF 9m 19p (+17)
4 ÖSK 9m 16p (+3)

…och sedan vann Djurgården Allsvenskan 2003.

***

Tillbaks nu till 2017 efter denna flashback: åter dags för ett derby där bägge lagen ligger i toppen av tabellen. Djurgården tvåa på 36 poäng (14 plusmål) och AIK trea på 35 poäng (10 plusmål). Även denna gången är det AIK som är hemmalaget, men till skillnad från 2003 har lagen nu varsin egen hemmaarena och ej längre en gemensam derbyarena. Nu blir det ett äkta bortaderby till skillnad från 2003 som inte var lika “äkta”.

Inför derbyt 2003 hade Djurgården två raka segrar mot AIK: cupfinalen 2002 och i Allsvenskan den 8:e augusti 2002. Den här gången är läget helt annorlunda. Nu har Djurgården hela 11 raka tävlingsmatcher (alla i Allsvenskan) mot AIK utan seger. Senaste segern mot AIK kom i september 2011 då en viss Kennedy gjorde matchens enda mål.

Så här har Djurgårdens derbyfacit sett ut på 2000-talet:

Senaste poäng från ett derby kom år 2015. 2–2 mot Hammarby den 24:e augusti 2015 (mycket tack vare målsprutan Nyasha). Det är över 2 år sedan. Därefter 7 (!) raka derbyförluster – 6 stycken i Allsvenskan och 1 i Svenska Cupen.

Djurgårdens totala derbystatistik på 2000-talet ser ut så här:

Mot AIK: 33 matcher – 9 12 12 41–47 (–6)
Mot Ham: 24 matcher – 9 3 12 30–39 (–9)
Summa: 57 matcher – 18 15 24 71–86 (–15)

…antal möten i rad efter senaste seger:

Mot AIK: 11 stycken (senaste segern 19:e sep 2011)
Mot Ham: 10 stycken (senaste segern 13:e aug 2007)

…antal DAGAR efter senaste seger:

Mot AIK: 2169, eller drygt 5 år & 11 månader (senaste segern 19:e sep 2011)
Mot Ham: 3667, eller drygt 10 år (senaste segern 13:e aug 2007)

***

Djurgården har ännu inte vunnit ett derby, vare sig hemma eller borta, sedan de tre stora 08-klubbarna fick nya hemmaarenor år 2013. På 15 försök – 14 i Allsvenskan och 1 i Svenska Cupen. 16:e gången gillt nu?

Sedan senaste derbysegern (september 2011 mot AIK) har Djurgården spelat 17 derbyn utan att vinna.

***

När vi ändå är i farten och räknar fram antal dagar sedan senaste DIF-segrarna mot AIK och Hammarby så kommer här en bonus till alla nytillkomna och trogna läsare/följare…

Hur länge sedan var det som Djurgården senast vann borta mot Hammarby om den avbrutna matchen år 2006 räknas bort och att endast räkna in färdigspelade möten?

Hur många dagar har gått sedan senaste DIF-bortasegern mot Hammarby?

Svaret: 5094 dagar (!) – eller nästan 14 år sedan.

Den dagen lär Daniel Sjölund minnas för resten av livet. Han satte det avgörande 3–2-målet relativt sent i en helgalen match. Andreas Isaksson måste också minnas den, eftersom Hammarby fick en frispark inne i Djurgårdens straffområde. Knappt en halvtimme in i matchen brakade målkalas loss. “Vovven” och Pablo gjorde 2 mål var inom loppet av cirka 10 minuter. I den 57:e minuten drog Kim Källström på sig sitt andra gula och fick lämna. Därefter 11-mot-10 för Hammarby mot ett 4–3–2-spelande Djurgården (som inledde matchen med 4–3–3) till den 72:a minuten då Karl-Oskar Fjörtoft fick sitt andra gula efter sitt hjärnsläpp att ta på bollen från en långpassning med handen och drog upp spelartröjan för att dölja huvudet av ångerfullhet. Detta jämnade ut oddsen och Liverpool-lånet kunde något senare fixa segern åt Djurgården.

***

Övrigt noterbart från Djurgårdens derbyn på 2000-talet är att Djurgården aldrig gjort 4 eller fler mål i ett och samma derby. Däremot har laget släppt in 4 mål två gånger. Första gången var år 2002 mot AIK (3–4-förlust) och andra gången mot Hammarby förra året (2–4-förlust). Med andra ord har det bara inträffat 2 gånger av 57 att något av lagen i Djurgårdens derbymatcher har svarat för 4 mål – bägge gånger av motståndarna.

När skall Djurgården göra sin första derbymatch på 2000-talet där laget gör 4 (av domaren godkända) mål?

***

Femton noll pip, som Vanheden i Jönssonligan hade sagt, är det tänkt att dagens möte mellan AIK och Djurgården på Kompisvallen skall starta igång. En bit över 30 tusen plåtar är redan förköpta efter gårdagens sammanräkning. För den som av någon anledning inte kan kolla matchen på plats kommer den att sändas & streamas i C Mores sportutbud.

Hur tror ni läsare att det går? Ni som tippar får gärna även säga vilket lag i Allsvenskan som hjärtat bultar för. Stor ära till den som tippar rätt slutresultat innan kickoff.

Publicerad 2017-08-27 10:10