Grus i maskineriet för BP – men ligger ändå historiskt sett bra till

Statistikbloggen

BP, med tränaren Olof Mellberg, inledde Superettan 2017 så bra. Efter 13 omgångar var det 11 segrar, 1 kryss och endast en förlust. Men därefter har det hamnat grus i maskineriet. Under lördagen förlorade BP borta på Stora Valla mot “Degen” med 2–3.

Ändå ledde BP med 1–0 mellan minutrarna 2 och 14, samt med 2–1 mellan 69 och 83. BP hade under drygt 87 minuter åtminstone en ny trevlig poäng. Men Sargon Abraham i hemmalaget “Degen” gjorde ett försök inne i straffområdet att ge sitt lag ledningen och det var ett beundransvärt mål!

Olof Mellberg fyller år idag, söndag 3:e september, och bloggen passar på att säga grattis. Hurra hurra! Poäng till BP som födelsedagspresent i förskott blev det dock inte. Men blir det i stället så i efterskott? Kanske. Men det blir en tuff match. Tisdag den 12:e september kommer ett poänghungrigt Helsingborg på besök till Grimsta.

Så här har poängkontot för blivande mästaren BP sett ut hittills i år jämfört med samtliga tre säsonger då laget tagit klivet upp till Allsvenskan:

Att BP kallas “blivande mästaren” i denna blogg beror på att det finns statistiskt underlag för detta, som finns att ta del av i tidigare blogginlägg.

Om vi jämför inledningen i år för BP med perioden med grus i maskineriet så ser det ut så här:

01–13 (13 första): 11-1-1 34p, eller 2,62 poäng/match
14–22 (9 senaste): 4-1-4 13p, eller 1,44 poäng/match

BP:s poängsnitt har alltså minskat med cirka 45% mellan 13 första och 9 senaste omgångarna denna säsong av Superettan.

BP, som har haft ett så bra facit defensivt de 20 första matcherna med 14 insläppta mål har på de två senaste omgångarna släppt in hela 8 mål (5 hemma mot Falkenberg och 3 borta mot “Degen”). Från 0,7 insläppta mål/match 20 första omgångarna till 4,0 insläppta mål/match senaste 2 omgångarna.