Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sedan halvtid i Allsvenskan 2017: Djurgården är Sveriges bästa lag!

Statistikbloggen

Malmö FF må leda Allsvenskan 2017 med 7 poängs marginal och alla möjliga statistiska genomkörare senaste veckorna har talat för att Malmö FF kommer att ta SM-guld. Men det formstarkaste laget får nog ändå Djurgården anses vara.

När man räknar ihop alla poäng som de 16 olika lagen krigat hem sedan halvtid av den pågående säsongen så ser den allsvenska “formtabellen” ut så här:

20170921-AS2017-omg-16-24

 

Handen på hjärtat. Kan man inte känna lite medlidande med Halmstad som ansträngde så enormt med att köpa loss Johan Oremo från Gefle i Superettan och efter bara någon match gick han sönder och nu är transferfönstret igenbommat sedan några veckor.

Över till nästa diagram:

20170921-AS2017-omg-16-24-v2

Här ser vi att det är Djurgården som är poängbäst efter att serien vände. Vi har minst sagt en kvartett som är i en klass för sig just nu: Djurgården, Häcken, Kalmar och Malmö FF. Det är seriens formstarkaste lag, med god marginal.

Annons

Men hur bra är då så här många (eller få) poäng på de 9 omgångarna sedan serien vände? Let’s find out. Nu måste vi göra en djupdykning kring poängsnitt:

20170921-AS2017-omg-16-24-v3

Kalmar FF! Vilken resa! Sir Nanne Bergstrand! När kommer Nanne bli en staty i Kalmar? Borde det inte vara dags för det nu?

Som lite hjälp på traven syna diagrammet ovan i sömmarna kommer ytterligare ett diagram:

20170921-AS2017-omg-16-24-v4

Här! Här har vi alltså en summering över hur mycket lagen ryckt upp sig eller vikt ner sig sedan serien vände i somras mellan omgång 15 och 16. Kalmar är i en klass för sig. Tänk om Kalmar hade haft Nanne vid rodret redan inför omgång 1…

Att Sirius har säckat ihop rejält är kanske inte så förvånande. Men att Elfsborg säckat ihop nästan lika kraftigt är klart mer anmärkningsvärt.

Eskilstunas (fd AFC United) uppryckning är kul! Så att det håller bottenstriden mer livad och mer svårbedömd.

Annons

Avrundar med “Den allsvenska guldchanstabellen”:

20170921-allsvenska-guldchanstabellen

När det gäller guldet är det inget snack om saken. MFF tar hem det. Lite tråkigt att alla statistiska genomkörare hittills sedan i somras har talat för det. Hade varit roligare om det varit andra förutsättningar än de rådande så att guldstriden är helt omöjlig att tippa baserat på statistik.

Ändå 8 poäng för E-tuna att försöka hämta in under de 6 sista omgångarna. Det innebär att 3 segrar måste fixas, samtidigt som J-södra ska råka ut för värre form än “spagetti-ben på alla spelare”. Vi har sett lag som skvalpar i botten ta 3 eller fler segrar på sluttampen. Ett bra exempel på detta är Djurgården 2009: 3 segrar på 3 sista omgångarna och grejade kvalplatsen. Men frågan är om E-tuna kan lyckas med något liknande.

Publicerad 2017-09-21 22:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto