Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

AFC plockade ner fansens banderoll – men oklart om man har rätten: ”Har aldrig prövat det”

AFC:s säkerhetsansvarige plockade ner HIF-fansens banderoller med kritik mot Alex Ryssholm.
Om man har stöd för att göra så? Det har aldrig prövats.
- Det finns inget i bestämmelserna om att man får plocka ner banderoller, säger disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till Fotbollskanalen.

Det var i mötet mellan AFC Eskilstuna och Helsingborg som hemmalagets säkerhetspersonal, efter ungefär en halvtimmes spel, beslutade sig för att plocka ner delar av en banderoll som gästernas supportrar satt upp. Budskapet som man reagerade på var riktat mot klubbens kontroversielle ordförande Alex Ryssholm.

På banderollen gick att läsa:

”En protest för fotbollen och allt vi står för – våga vägra Ryssholm och all skit han medför.”

Johan Skyttberg, säkerhetsansvarig i AFC, sa efter matchen att klubben menat att det handlat om ett personangrepp, och att man med stöd i SvFF:s bestämmelser plockat ner den.

ANNONS

- Det står att det inte ska stå personliga påhopp, sa Skyttberg till Fotbollskanalen.

Och då har ni rätt att plocka ner dem?
- Ja, precis.

Enligt Skyttberg bad de först supportrarna ta ner banderollen, vilket de inte ville. Då de i stället frågade om de själva kunde ta ner den fick de ett godkännande.

Men frågan om vad en klubb handgripligen får göra eller inte får göra vad gäller banderoller som man bedömer som kränkande har aldrig prövats. Kerstin Elserth är ordförande i disciplinnämnden och hon kan inte ge ett rakt svar på om klubben hade rätt till sitt agerande eller inte.

- Vad man aktivt får göra kring banderoller med politiska budskap eller kränkningar, det kan jag inte svara på – för vi har inte haft någon sådant ärende, säger hon till Fotbollskanalen.

Elserth förklarar att kränkande banderoller eller banderoller med politiska budskap i sig är bestraffningsbart och hon nämner Dalkurd, som fått böter vid ett par tillfällen, som ett exempel. Men att däremot säga om klubbarna rent fysiskt får ta ner dem är oklart.

ANNONS

- Om man handgripligen får ta ner banderoller, det har vi aldrig uttalat oss om, det kan man heller inte läsa sig till att det finns ett uttryckligt stöd för. Jag kan inte bedöma den här situationen

Vad gäller AFC:s tolkning av bestämmelserna säger Elserth:

- Han gör den tolkningen, men jag kan inte säga om det är rätt eller fel.

Publicerad 2018-09-24 kl 10:53
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto