Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

AFC:s flytt ett lyft för Eskilstuna: "Törstar efter elitfotboll"

Foto: SCANPIX

Eskilstuna är en stad på uppgång.
När superettanlaget AFC United nu flyttar dit förstärks bara den bilden.
- Det är dags för herrfotbollen att få luft under vingarna, säger Eva Königsson, förvaltningschef på Kultur och Fritid.

Hej då Solna. Hej Eskilstuna.

AFC United inleder ett samarbete med division 2-klubben Eskilstuna City och bildar, från och med nästa år, AFC Eskilstuna.

För staden Eskilstuna innebär det ett lyft. Det var länge sedan de hade ett elitlag på herrsidan. Och på Tunavallen har det inte spelats herrallsvensk fotboll sedan 1964.

- Fotboll är den största sporten här. Det finns mycket aktiva, ett genuint intresse och bra infrastruktur. Det här känns riktigt bra, säger Eva Königsson, förvaltningschef på Kultur och Fritid.

- Eskilstuna United (dam) har dragit i gång och lyft fotbollen. Nu är det dags för herrfotbollen att få luft under vingarna. Jag tycker verkligen att det här är spännande.

Hur kan ni från kommunen stötta satsningen?
- Framförallt genom vår infrastruktur. Skapa förutsättningar för matcher och träningar. Sedan givetvis på alla andra möjliga sätt.

Hur mår Eskilstuna som stad?
- Vi passerade 100 000 invånare för drygt ett år sedan. Och det händer väldigt mycket i staden. Vi har byggt ett nytt badhus och kommer inviga en ny arena för inomhusfotboll 2017. Det händer mycket och staden växer! Den här sammanslagningen lyfter det ännu mer.

Kan det här vara en modell för andra mellanstora städer att ta efter?
- Det finns utmaningar i dag som gör att vi måste prova annat. För att utvecklas måste vi vara väldigt öppna och våga utmana oss själva. Och det här är verkligen ett sätt att tänka utanför boxen.

Per Liljeroos, ordförande i Eskilstuna City.

- Vi har en fin fotbollstradition i Eskilstuna. Men på 90-talet åkte vi ur högstaserien med IFK Eskilstuna. Sedan dess har det varit uppförsbacke. Men det här tror jag kommer bli riktigt bra. Det är en stad som törstar efter elitfotboll.

Publicerad 2016-07-08 kl 07:00
SUPERETTAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER