Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

ÄFF i ekonomisk kris - ordföranden lämnar klubben

Foto: SCANPIX

Ängelholms FF måste få in 1,3 miljoner innan februari. Nu bekräftar ordföranden Sten-Inge Fredin för Fotbollskanalen att han lämnar klubben.
- Jag säger egentligen för mycket i det här läget.

Ängelholms FF har åkt ur Superettan, och nu kommer beskedet av ordförande Sten-Inge Fredin att han lämnar föreningen. Det bekräftar han för Fotbollskanalen.

- Jag vet inte nu (om ÄFF orkar Division 1), utan vi har ett par diskussioner innan vi beslutar. Vi ska ha ett medlemsmöte om fjorton dagar, och då ska vi vara framme med hur möjligheterna ser ut.

Hur tänker du själv, orkar du med Division 1?
- Nej.

Du tror inte att du är kvar nästa år?
- Nej.

Du lämnar.
- Ja. Det har inte med någon konflikt att göra över huvud taget, utan det har att göra med... Jag säger egentligen för mycket i det läget. Det jag tycker är att det ska in en ny styrelse i det nya, och de ska in så fort som möjligt. Det har vi meddelat valberedningen. Vi har 18 kontrakt som går ut. Vi behöver in en ny sportchef och vi behöver in en ny trupp, helt enkelt.

- Jag kommer vara tillgänglig för klubben fram tills det finns en ny styrelse och att det är organiserat. Jag har mina tankegångar om vad som behöver göras och vad som är nödvändigt, och det kommer jag lämna över, men sedan får de nya köra sitt race.

Fredin kom till Ängelholms FF för två år sedan, efter bland annat en längre tid i Helsingborgs IF. Det mesta av tiden i föreningen har handlat om att rensa upp ekonomin.

Det har varit flera saker som fått medieuppmärksamhet kring Fredin, som att uttala sig om att flytta föreningen till en annan kommun, lyfta bort spelare som inte går med på lönesänkning, att det var nära konkurs i somras, och att använda sig av Fastcom för att klara ekonomin. Fastcom är ett telebolag som har fått kritik för hur de lurar personer de ringer upp, och blev för en månad sedan stämda av Konsumentombudsmannen.

Fredin själv känner att han har ett stort missnöje över hur saker utvecklade sig i föreningen, och att de inte lyckades prestera bättre på planen.

- Det är besvikelse naturligtvis, och i grund och botten är det onödigt med den truppen vi har haft. Det har varit fokus på ekonomin, och det har snackats mycket om att det var för mycket fokus, men hade vi inte gjort lönesänkningarna så hade klubben varit i konkurs redan innan sommaren, helt enkelt.

- De besluten vi har tagit som det har pratats mycket om, det ska ställas i relation till var man hade varit om man inte hade gjort dem. Vi har gått från 6,5 miljoner (kronor) i skulder till att ligga nere på 1,3 miljoner (kronor) som ska lösas innan februari. Då är klubben helt skuldfri och hela framme, både likviditetsmässigt och lönsamhetsmässigt. Där finns en framtid naturligtvis i det hela.

Det blir därmed upp till den nya styrelsen att få in 1,3 miljoner kronor på bara några få månader. På medlemsmötet om två veckor förväntas Ängelholms FF presentera vilken inriktning som föreningen vill ha.

Ängelholms FF hade spelat i Superettan sedan 2008 och kvalade 2011 till Allsvenskan, där de förlorade mot Syrianska. I dagsläget är det bara ett fåtal spelare som har kontrakt över nästa år, inkluderat huvudtränaren Christian Järdler. Järdler säger dock i en intervju med Helsingborgs Dagblad att han tvekar på att han har orken för att fortsätta ett år till.

Superettan

Ängelholms tabelläge

# Lag S V O F +/− P
14 IK Frej Nedflyttning-kval 15 3 4 8 -11 13
15 Gefle IF Nedflyttning 15 2 5 8 -14 11
16 IFK Värnamo Nedflyttning 15 1 2 12 -22 5
Publicerad 2016-11-01 kl 12:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER