Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Agent går in i Utsiktens tränarteam - kan bryta mot regelverk: "Får inte ha två roller"

När Bosko Orovic lämnar Utsikten går hans agent Arash Bayat in i klubbens tränarstab.
Något som kan bryta mot Fifa:s och Svenska Fotbollförbundets regelverk.
- Den som agerar förmedlare får samtidigt inte vara till exempel tränare i en klubb, säger Anders Hübinette, chefsjurist på SvFF, till Fotbollskanalen.

I början av juni petade Gais huvudtränaren Benjamin Westman. Nu har de hittat hans ersättare. Under måndagskvällen meddelade superettan-klubben att Bosko Orovic hämtas in från Utsiktens BK, som kämpar om att gå upp i superettan och bara är en poäng efter kvalplatsen.

- Vi försökte göra vad vi kunde för att behålla honom, men hans önskan var så pass stark, det var hans dröm, och vi ville inte ställa oss i vägen, säger Utsiktens ordförande Ingemar Lundin och berättar att de ännu inte har bestämt exakt hur de ska fylla luckan efter Orovic. 

Någon ny huvudtränare är inte utsedd. Däremot meddelar Lundin att Arash Bayat kommer att kliva in i A-lagets tränarteam. Bayat är agent och driver bolaget VMC Group och representerar bland annat Bosko Orovic. Nyheten presenterades för spelartruppen efter måndagens möte med Assyriska BK (2-1).

ANNONS

- Vi kör vidare med det teamet vi har. Sedan går Arash Bayat in och hjälper till i den mån det fattas. Han och Bosko har samma fotbollssyn och han bygger vidare på Boskos spelidé, säger Ingemar Lundin.

Vid sidan om Bosko Orovic företräder Arash Bayat även åtta spelare i Utsikten. Dessutom är han försäljningschef för Bulldog Media Group, enligt företagets hemsida. Bolaget är en av Utsiktens sponsorer. Att han nu kliver in i en tränarroll i klubben kan bryta mot Fifa:s och Svenska Fotbollförbundets reglemente för spelaragenter där det står att "Styrelseledamot, kommittéledamot, domare, assisterande domare, coach, tränare eller annan person som är ansvarig för tekniska, medicinska eller administrativa frågor inom Fifa, konfederation, nationsförbund, ligaorganisation underordnad nationsförbund eller förening får inte vara förmedlare".

ANNONS

Anders Hübinette, chefsjurist på SvFF, förklarar:

- Utan att gå in på omständigheterna kring det här fallet, för de vet jag inte, så får man inte ha två roller samtidigt. 

Var går gränsen mellan att ha och inte ha en roll i en förening?
- Det är svårt att säga. Regeln har aldrig prövats, men de definitioner som finns i Fifa:s regelverk innefattar de flesta positioner inom en förening. När vi får frågor om det uppmanar vi alla att hålla en armlängds avstånd. 

Ingemar Lundin berättar att han inte är medveten om att beslutet att plocka in Bayat kan bryta mot regelverket.

- Nej, vi har inte gått så långt. Det gick så fort. Jag får titta över så att vi inte bryter mot något regelverk. Jag var inte medveten om det. Vi har inte tagit in Arash som tränare, han ersätter inte Bosko som tränare. Däremot vet han hur Bosko vill spela och det är det vi har gjutit in i vår fotbollstrupp, säger han.

ANNONS

Hur ser du på att han är förmedlare åt flera spelare i truppen?
- Arash är trygg i sin yrkesroll. Han kommer skilja på rollerna, ingen spelare får förtur.

Arash Bayat själv:

- Jag har sagt att jag ska hjälpa till. Jag kan Boskos spel. Men jag är förmedlare och det kommer jag fortsätta med.

Är du medveten om att du kan bryta mot regelverket genom att vara både förmedlare och tränare?
- Jag har ingen aning om hur regelverket ser ut eftersom det inte berör mig.

Han fortsätter:

- Jag ska inte bli huvudtränare. Hade jag varit intresserad av den tjänsten hade jag behövt titta på regelverket.

Hur ser du på att bli en del av tränarteamet med tanke på dina andra kopplingar till klubben?
- Mitt bolagsengagemang i Bulldog har inget med Utsikten att göra. Jag gick in i det företaget 2011 och är i dag delägare. Bolagets grundare har en familjekoppling till Utsiktens starke man Lundin så sponsorskapet är jag inte inblandad i. Jag har i min roll som agent/förmedlare sålt min klient Bosko. Det är allt.

ANNONS

Att Bosko Orovic skulle lämna Utsikten för Gais var aktuellt redan kring Benjamin Westmans petning i början av juni. Då blev dock Orovic kvar i klubben. Först nu, ungefär tre veckor senare, har alla parter enats om en flytt.

- Det handlar mycket om tajmingen. Jag ville inte lämna något mitt i. Nu blir det mitt i men på ett annat sätt. Det var viktigt för mig att i alla fall avsluta vårsäsongen, säger Orovic till GP.

Orovics kontrakt med Utsikten sträckte sig säsongen ut. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen fick Gais betala Utsikten för att få loss tränaren, något som dock varken Ingemar Lundin eller Gais klubbchef Erik Bergkvist vill bekräfta.

- Vi har kommit överens. Det är det enda du får. Vi har gjort det i samförstånd. Gais är nöjda, vi är nöjda, säger Lundin.

Du vill inte säga om ni har fått pengar eller inte?

ANNONS
- Nej.

På sin hemsida skriver Gais att "själva övergången sker på ett sådant sätt att den inte belastar Gais".

När Fotbollskanalen kontaktar Gais klubbchef Erik Bergkvist ber han om att få kommentera via sms. På frågan om vem som betalat ersättningen till Utsikten för Orovic svarar han:

"Vi menar att på den eventuella frågan om en "övergång" i det här fallet innebär att det kostar pengar för Gais, så är svaret på det nej. Det är mer ett förtydligande då det kan finnas en sådan naturlig tanke i och med att det är en övergång av en resurs under kontrakt. Övriga detaljer i den uppgörelsen diskuteras självklart inte".

På en följdfråga om Utsikten har fått pengar för att släppa Orovic, oavsett vem som har betalat, väljer Bergkvist att inte återkomma med ett svar.

Även i Gais har VMC Group flera klienter. Förutom nye tränaren Bosko Orovic har man även sex spelare. När Fotbollskanalen frågar Erik Bergkvist hur Gais ser på situationen att deras nye tränare är klient hos en agentur som har flera klienter i spelartruppen svarar han:

ANNONS

"Den frågan är inte relevant, så inga kommentarer till den."

FOTNOT: I en tidigare version av artikeln fanns formuleringen "agent blir tränare i Utsikten" med i rubriken. Detta kunde tolkas som att Bayat skulle bli huvudtränare, vilket alltså inte är fallet.

Publicerad 2017-06-27 kl 10:07
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto