POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
5v

Andersson nobbade nytt avtal med MFF - men ser tillbaka på fin tid: "En ynnest att ha fått uppleva det här"

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Andersson nobbade nytt avtal med Malmö FF.
Målvakten ville ha mer speltid och återvände till Örgryte. 
Nu kan han se tillbaka på en framgångsrik sejour med två SM-guld och ett CL-gruppspel. 
- Det är en ynnest att ha fått uppleva det här, säger han till Fotbollskanalen. 

Fredrik Andersson, 30, var under tre och ett halvt år andremålvakt i Malmö FF, men valde i vinter att lämna klubben för flytt tillbaka till Örgryte IS med spel i superettan. Han kan nu se tillbaka på ett par framgångsrika år i Skåne, där han bland annat fick vara med och uppleva ett Champions League-gruppspel 2015/2016 och två SM-guld. 

- Det var tre och ett halvt år med jäkla många utmaningar och jag har fått vara med om otroligt mycket, så det är med en stor ära som jag ser tillbaka på den tiden. Det är få som har fått uppleva det jag fått uppleva i Malmö när det gäller klubblagsfotboll. Det är positiva och fina minnen, säger han till Fotbollskanalen. 

Målvakten minns framför allt tillbaka till kvalsegrarna mot Celtic och Red Bull Salzburg som innebar spel i Champions League.

- Det är väl det jag minns bäst, det extrema trycket som var på Stadion. Det är något man verkligen aldrig kommer glömma. Det var även bra mot Celtic på Celtic Park och även Salzburg-matcherna, säger han. 

- Det är en ynnest att ha fått uppleva det här. Det är inte så ofta man hamnar på så stora arenor och det är kanske bara MFF som har möjlighet till det (i Sverige). Jag är glad över att ha fått vara med om det, fortsätter han. 

Andersson fick även vara med om att tränas under fyra olika tränare i Skåneklubben. Först Åge Hareide, sedan Allan Kuhn, därefter Magnus Pehrsson och senast Uwe Rösler. Andersson minns tiden med Hareide och Rösler starkast. 

- Det är väl framför allt Uwe och den där hösten med Åge. Det var just hur han (Åge Hareide) kunde få hela truppen att känna sig som favoriter i kvalmatcherna till Champions League och hur han lyckades motivera spelarna att prestera max. Den förmågan har också Uwe. Han får hela spelartruppen att verkligen tro att det är möjligt att slå de stora lagen. Det kommer man nog komma ihåg mest. 

Malmö FF ville - trots knapp speltid för Andersson - förlänga målvaktens kontrakt, men 30-åringen nobbade ett nytt avtal för att få mer speltid och skrev på för Örgryte. Nu berättar han om varför han tror att MFF ville behålla honom och hur han såg på sin roll i laget. 

- Jag spelade inte så mycket, så det var en anledning till att jag flyttade hem. Jag bidrog kanske inte utåt sett så mycket, men jag bidrog mycket i gruppen genom att både få Wiland (Johan) och Dahlin (Johan) att känna sig trygga och bekväma. Jag var med och pushade, samtidigt som jag bidrog vid sidan av. Det har jag också fått bekräftat av målvaktstränaren och tränare, att man bidragit en hel del. Det var därför de ville ha kvar mig så länge och ville förlänga med mig över det här året. Jag har ändå betytt lite för laget. 

- Sedan måste man ju vara tillräckligt bra också. Jag har hyfsad statistik på matcherna jag spelade, så det gick inte dåligt. Det var väl att jag både var tillräckligt bra och gjorde det bra vid sidan av i truppen, fortsätter han. 

Nu väntar ett annat äventyr, spel i superettan med Örgryte. Det blir en kontrast för målvakten gentemot när han satt på bänken mot Real Madrid på Santiago Bernabeu 2015.

- Ja, det är väl inte lika mycket folk den här säsongen på läktaren. En säsong här med 30 matcher är väl sammanlagt som den där matcher på Bernabeu. Det är klart det blir kontraster, skrattar han. 

Andersson kommer till ett Örgryte som i fjol blev fyra i superettan. Nu siktar han på att vara med och föra upp laget till allsvenskan. 

- Det är en helt rimlig målsättning med tanke på fjolåret. Halmstad är väl lite av favoriter med tanke på att de fått in flera spelare, men vi ska helt klart vara med där uppe och blanda oss i det. Vi tappade många poäng med Montiel (Diego), men sett till hela truppen ska vi vara med där uppe. 

Publicerad 2019-01-15 kl 20:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå