Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Ängelholms klubbchef: ”Kan aldrig garantera att det inte händer igen”

Foto: Scanpix

Förra året var Ängeholm ytterst nära att gå i konkurs och skapa kaos i superettans tabell. Nu är klubbens ekonomiska situation bättre.
- Men jag kan aldrig garantera att det inte händer igen, säger klubbchefen Paul Myllenberg till fotbollskanalen.se.

Efter nio år som klubbdirektör i Helsingborgs IF lämnade Paul Myllenberg klubben förra sommaren. Därefter tog han över som klubbchef i Ängelholms FF. Uppdraget? Att rädda ÄFF från konkurs.

Mitt i säsongen var klubben ytterst nära att kollapsa totalt och hade då ritat om hela superettans tabell. Ängelholm svävade länge i ovisshet och det såg ut att bli konkurs när skulderna blev allt för stora, men i sista stund lyckades klubben klara sig och spela klart säsongen.

Spännande framtid
- Det fanns ett klart budskap till spelarna: ”Ni måste greja superettan, annars finns det ingen framtid. Det är bara att köra gubbar”. Så det var bara ner, kavla upp ärmarna och sen gräva, säger klubbchefen Paul Myllenberg nu några månader efter den värsta perioden.

Ängelholm höll sig kvar i landets näst högsta serie och inför den nya säsongen känner sig Myllenberg positiv. Han menar på att klubben har en spännande trupp och ett spännande tränarteam.

Kvar är Joakim Persson som huvudtränare. Han nobbade ett erbjudande från Falkenbergs FF i vinter.

- Det känns jättebra. Jag vet att han är på tapeten även hos andra allsvenska lag och jag tror att han alltid finns på en draft-lista någonstans hos andra klubbar. Det är hans fjärde år här nu och kombinationen av en lugn Magnus (Arvidsson), Jocke som kan brinna till och Martin Pringle smakar bra.

Hur ser det ut ekonomiskt för er just nu?

- Vi redde ut 2014. Nu jobbar vi med 2015 och vi har en bit kvar. Men försäljningsläget är bra, vi har sålt mer nu än vad vi gjorde 2014. Det känns betydligt mycket bättre än när vi kom in.

- Det har varit så oerhört mycket att göra. Det viktigaste vi har gjort är att vi tagit hem ekonomifunktionen. Den var spridd på olika fötter och händer innan, men den har vi kontroll över nu och läget är stabilt. Det är viktigt. Sen det andra har varit att få igång försäljningsorganisationen, men den bygger fortfarande mycket på ideella krafter. Vi har inte råd att anställa folk.

Ingen ökning
Myllenberg berättar vidare om läget 2015:

- Vi har inte ökat lönebudgeten för spelartruppen och vi har till exempel ingen lagledare. Men vi behöver göra oss attraktivare och få hit fler människor på matcherna. Kan vi bara dubblera publiken så. Det kan tyckas lite att gå från 400 åskådare till 800, men det är ändå dubbelt så mycket. Vi vet var vi befinner oss och vi har inga illusioner om att bygga en stadion för 5000 åskådare.

Men planer på en ny arena, det har Ängelholm. Det måste till.

- Vår kommun har bestämt att bygga bostäder där vi har vår idrottsplats och träningsanläggning nu. Så vi kommer få en ny anläggning och vi har diskuterat hur en ny arena ska se ut och det är där som vi har kastat fram ett galet förslag om att bygga en fullskalig inomhushall.

Hur har reaktionerna varit på det förslaget?

- Faktiskt förvånansvärt positiva. Vi bor i en hockeystad, med ett nytt SHL-lag i Rögle. Här är folk vana vid att sitta inne och de vill ha det tryggt. Vi vill göra fotbollen till en året runt-sport i Ängelholm. Lyssnar man på Lasse Lagerbäck (Islands förbundskapten) kring vad fem inomhushallar på Island har gett utvecklingen där så är det jäkligt bra. 

- Sen en tredje sak är ju att ingen i Sverige har den produkten nu. Det finns Tipshallen i Växjö, men i den får man inte spela tävlingsmatcher. De bygger en i Kviberg, Göteborg, nu. Men vi kommer ha en produkt som ingen annan har. Vi får ju utgå efter situationen vi befinner oss i. Då tror jag vi kan börja bli konkurrenskraftiga. Sen kommer jag också sakna den där juni-kvällen med 25 grader och allt det, men det var inte så att jag saknade öppet tak när vi mötte Djurgården på Tele2 Arena i februari.

"Ska inte bli större"
Något stort bygge är det inte Ängelholm vill få till.

- Vi vill bygga en arena för 3 000 åskådare, så att vi precis klarar gränsen för allsvenska matcher. Det ska inte bli större eller lyxigare. Vi har faktiskt tittat på Vetlandas bandyhall som föredöme. De fick den för 40 miljoner och det är intressant att det är billigare att bygga en inomhusarena än utomhusarena. Dessutom får man ett annat användningsområde. Vi har bara hittat fördelar, förutom att man inte kan ha naturgräs och doften av det som man går miste om - och himlen då. Jag älskar allt det, men någonstans måste jag också anpassa mig. Jag befinner mig i Ängelholm nu, jag är inte i Milano.

Ängelholms organisation är liten och att det krävdes väldigt hårt arbete för att vända på den jobbiga situationen var Myllenberg medveten om innan uppdraget påbörjades.

- Jag visste om vad jag gav mig in på. Men jag valde att hoppa på det för att jag tyckte Ängelholm förtjänade en elitklubb. Men jag tackade inte ja första gången de ringde och frågade, om jag säger så. När jag väl bestämde mig så ville jag alltid vinna, i den bemärkelsen att jag ville vända utvecklingen och vinna priser.

Hur illa var det när det var som värst?

- Det var så illa att, ja, att vi skulle överleva var en minimal chans. Vi saknade så mycket pengar. Egentligen var det de som vi var skyldiga pengar som satte dagordningen. Om de hade velat släcka allt så hade de kunnat göra det. I det läget handlar allt om förtroende. Har man det för oss eller inte? Uppenbarligen fanns förtroende för att vi skulle reda ut det. Men vi har 2015 också att jobba på.

Kan du garantera att det som hände förra året inte händer igen?

- Det kan man aldrig göra. Vi har ju väldigt dåligt sällskap. Ser man runt här (bland de andra lagen i superettan) sitter det folk med betalningsanmärkningar och som är hos kronofogden. Klubbar har 100 000 i eget kapital. Det är inte bra för svensk fotboll. Dessutom har de stora drakarna (Hammarby och Sundsvall) lämnat den här serien, så vi måste bygga på våra egna värden nu, att man vill se Ängelholm eller Utsikten. Inte att man vill se Hammarby.

- Vi har budgeterat för 333 betalande per match i år. Vår målsättning är att öka omsättningen på sponsorer med 50 procent och vi har redan passerat försäljningen som vi haft de senaste åren. Där ligger vi plus, men vi har en bit kvar och får fortsätta jobba på.

Hur mycket inspiration känner du för ditt jobb nu?

- Jag är en konstig vinnarskalle. Jag tror att de flesta hade hållit sig borta från så konstiga uppgifter som den här, men jag tycker att det är kul att vända på en sådan här utveckling och bygga något bra. För mig handlar det om att bygga från grunden så att klubben kan leva vidare utan att jag eller nuvarande styrelsen finns kvar. Det här är ingen enmansshow. Det är aldrig det. Vi älskar att hylla enskilda individer, men det är alltid fler inblandade.

Hur långsiktiga planer har du för din roll i Ängelholm?

- Det beror på hur fort det går. Jag vill bygga en stabil klubb, som minst spelar i superettan. Men jag skulle även vilja hjälpa till med träningsanläggningen och arenan. Det är väl de målsättningar jag har.

Orkar du med fotbollsbranschen fortfarande?

- Det som är lättare för mig nu är att telefonen inte ringer dygnet runt som innan. Det är mycket enklare att jobba med utveckling och förändring i en klubb som Ängelholm. Det var faktiskt en journalist som frågade mig skillnaden mellan att spela inför 1 000 i Ängelholm, och då tog han i, jämfört med 10 000 i Helsingborg. Jag sa: ”Skillnaden är 9000 åsikter”, avslutar Myllenberg.

Under söndagen spelar Ängelholms FF mot Assyriska FF. Skåningarnas premiär i superettan 2015 har avspark klockan 16.00 och går att se på fotbollskanalen.se.

Publicerad 2015-04-05 kl 11:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons