Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Anklagas för svart arbetskraft och rasism - nu lämnar han Öis

I Aktuellt Fokus anklagades Örgrytes styrelseledamot Matz Thorsson för att använda ungdomar som svart arbetskraft. Nu lämnar han sin plats i klubbens styrelse.
- Det får inte finnas några tveksamheter var Öis står när det gäller värdgrund och mänskliga rättigheter, säger ordföranden Joacim Nordh till Fotbollskanalen.

Sajten Aktuellt Fokus publicerade i helgen en artikel där Örgryte IS styrelseledamot Matz Thorsson anklagades för att använda sig av ungdomar som svart arbetskraft. Thorsson är ägare i Metallservice AB och sitter även i styrelser för flera företag.

ANNONS

Aktuellt Fokus publicerade även sms som påstås vara från Thorsson med rasistiska påhopp mot anställda. Sajten skrev att mamman till en anställd av Thorsson har gjort en polisanmälan. De skriver också att Thorsson har för avsikt att göra en motanmälan.

Nu meddelar Örgryte att Thorsson lämnar sina förtroende- och styrelseuppdrag i klubben med omedelbar verkan.

- Både från Öis perspektiv och från Matz perspektiv är det bekymmersamma anklagelser. Annars hade vi inte agerat i det. Det får inte finnas några tveksamheter var Öis står när det gäller värdgrund och mänskliga rättigheter. Sedan är han inte dömd, det ska man komma ihåg, säger Öis ordförande Joacim Nordh till Fotbollskanalen.

Hur kommer det sig att ni ändå agerar? När artikeln kom ut i Aktuellt Fokus skrev du på hemsidan att ni skulle avvakta utredningen.

ANNONS
- Situationen har inte blivit enklare. Många undrar varför vi inte gör något. Pressen har ökat att agera. Och innan snöbollen rullar för mycket, innan sponsorer och fans tvivlar på var vi står ville jag agera i dag. Jag kände att det var rätt att klippa banden trots att han inte är dömd. För Matz bästa och för Öis bästa. Jag har pratat mycket med Matz och det var ett gemensamt beslut. Helt odramatiskt.

Har det varit mycket folk som har hört av sig?
- Klart att många har hört av sig. Jag får mail varje dag och ett visst antal telefonsamtal. Och jag förstår varje argument. Är det sant är det inte acceptabelt.

Vid sidan om sin position som styrelseledamot är Thorsson även en av klubbens största sponsorer. Om han kommer fortsätta vara det är oklart i nuläget.

- Det vet jag inte i dag, säger Joacim Nordh.

ANNONS

Thorsson äger även Öis-gården sedan sommaren 2014. Hur mycket inflytande har han?
- Inte mer inflytande än som ledamot i styrelsen. Han sätter en hyra på Öis-gården och vi får se till att betala den. Jag räknar med att Matz behandlar oss på samma sätt som han har gjort nu i framtiden

Kan ni ha honom som ägare av Öis-gården om han döms?
- Det är en hypotetisk fråga som vi får ta om han blir dömd.

Hur mycket har det här skadat Öis?
- Av det jag hör från sponsorer och fans har det inte skadat så mycket. De har visat tålamod i detta och lyssnat när vi påpekat att Matz inte är dömd. Sedan har många undrat hur vi ska agera. Men ingen har avbrutit medlemskap eller sagt upp sig som sponsor eller så. 

- Sedan är sådana har situationer aldrig bra. Jag tror att det viktigaste är att agera ärligt, rakt och schysst. Det är vad man kan begära. Vi har inte valt den här situationen, vi har hamnat i den.

ANNONS

Matz Thorsson själv kommenterar situationen så här:

"Av juridiska skäl vill jag inte uttala mig i ärendet, mer än att jag vill be om ursäkt för att klubben har dragits in i denna mycket olyckliga situation. Jag är ledsen över att den har kopplats samman uttalanden som går helt emot allt som föreningen står för."

"Det är en stor sorg för mig personligen att inte kunna arbeta vidare med ÖIS, klubben jag har stöttat i hela mitt liv, och inte minst nu när man står inför en så spännande säsong och framtid."

Publicerad 2017-03-02 kl 17:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto