POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Appscouting ska hjälpa Landskrona tillbaka: "Även superettan-klubbar har hört av sig"

Landskrona Bois jobbar för att ta sig tillbaka till eliten - och blir nu först i Sverige med att använda appen Tonsser i sin scouting.
- Superettan-klubbar har också hört av sig, säger före detta HIF-spelaren Mattias Lindström, som arbetar med appen.

I vintras lanserades appen Tonsser i Sverige. Den ger spelare som är 13 år och äldre chansen att skapa en profil, likt ett cv, där ens statistik samlas och man har chansen att bli uttagen i appens veckans lag, månadens spelare och så vidare. 

Den som leder arbetet med appen i Sverige är den förre Helsingborgs IF-spelaren Mattias Lindström. Han har nu format ett team av scouter i Sverige som ska hålla koll på de användare som gör bra ifrån sig och eventuellt rekommendera dessa till olika klubbar.

Nyligen skrev de på ett samarbetsavtal med Landskrona Bois, som numera håller till i division 1 men tidigare gjort mängder av säsonger i allsvenskan och superettan. En av sakerna som Landskrona gör för att ta sig tillbaka till eliten är att göra en annorlunda satsning på scouting. Klubben hoppas hitta lokala talanger via appen.

- Vi kommer hitta talangerna som klubbarna annars missar. Det är ju fysiskt omöjligt att vara på plats på alla arenor runt om i sitt område, säger Mattias Lindström till Fotbollskanalen.

Tanken är att klubbar i olika områden runt om i landet ska scouta via appen, som har omkring 60 000 användare i Skandinavien.

- Jag tänker mig samarbetsklubbar i Stockholm, Göteborg, Östergötland och Norrland, säger Lindström. 

Och den förre HIF-spelaren berättar att det finns intresse från flera klubbar.

- Det finns superettan-klubbar som har hört av sig. Men vi kommer inte gå in i samarbeten med vilken klubb som helst. Det viktigaste för oss är att våra spelare verkligen får chansen i den klubb som vi samarbetar med.

 Men hur ska egentligen klubbarna lyckas hitta fynd via en app? Lindström ger sitt svar:
- Om en klubb säger att de vill ha en vänsterback, då tittar vi på statistiken och tar fram de bästa vänsterbackarna genom den. Sen tittar våra scouter på två-tre matcher av de utvalda spelarna innan vi bestämmer om de är tillräckligt bra för provträning. Sen därefter är det upp till klubben.

- Vi är inga agenter och vi kommer aldrig bli. Förhandlingsbiten kommer vi lämna helt till klubbarna och spelarna. Vi vill hjälpa klubbarna, men först och främst vill vi hjälpa spelarna.

Appen finns även för tjejer, men på den fronten har man inte kommit lika långt än.

Publicerad 2016-04-25 kl 16:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå