Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kennedy Bakircioglü

Bakircioglus vädjan till Nanne - köp en tung target: "Intressant, Kennedy är ett tränarämne"

Kennedy Bakircioglu hyllar Hammarbys nya ledarduo.

Nu vill han se nästa pusselbit: En blytung forward.

- Intressant. Kennedy är ett tränarämne, säger Nanne Bergstrand.

På onsdagseftermiddagen satte Hammarby ner foten ordentligt. Efter ett utomordentligt turbulent 2013 som präglats av sportsliga bottennapp, avskedad personal och incidenter med läktarvåld, presenterade klubben sin nya organisation kring A-laget. Förre Kalmar FF-profilen Nanne Bergstrand tar över tränarskapet med stöd av sin gamle vän och lumparkollega Mats Jingblad i rollen som sportchef.

ANNONS

- Det här är verkligen en tydlig signal. Att en förening i superettan kan knyta till sig två så etablerade namn har nog inte hänt förut, någonsin, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglu till fotbollskanalen.se.

Du själv känner Mats sedan tidigare?

- Ja, det var han som värvade mig till Iraklis när jag lämnade Sverige för att bli utlandsproffs. Det är en riktigt bra människa och han betydde otroligt mycket för mig i början av min karriär. Med honom och Nanne i Hammarby tror jag att vi går en ljus framtid till mötes.

Men det finns givetvis problem att lösa. Under 2013 producerade de grönvita bara 34 mål framåt, trots på förhand starka förstärkningar i form av Mattias Adelstam, Erik Sundin och Andreas Haddad. Därför hoppas Kennedy Bakircioglu att hans nya chefer sätter högsta prioritet på att bygga ut forwardsbesättningen så snabbt som möjligt.

ANNONS

- Det är ju knappast någon hemlighet att vi haft bekymmer med målskyttet. Rejäla sådana. Erik Sundin har gjort det bra utifrån förutsättningarna, men det har helt enkelt inte fungerat fullt ut. Om han hade satt alla sina chanser hade han kanske kunnat göra 18, 20 mål, men egentligen har han varit för ensam där uppe. Det har lett till att vi inye kunnat döda matcherna, vilket topplagen är experter på. Där har vi något att jobba med nästa år, säger Bakircioglu.

Enligt honom ligger nyckeln i att byta spelsystem. För att kunna bygga upp varaktiga anfall måste Hammarby hämta in en targetspelare som erbjuder alternativ till de snabba instick man använt sig av på sistone.

- Ser man till den senare delen av hösten har jag vikarierat som forward, och det är klart att jag kan göra det. Men titta på vad som händer när vi går framåt. Jag möter bollen och vänder upp för att sätta den i djupet. Då finns bara Erik Sundin och hans snabbhet att spela på. Men han hamnar i ett väldigt svårt läge, med två eller tre backar emot sig. Det blir skitsvårt, säger Bakircioglu.

ANNONS

Hur kommer man tillrätta med det?

- För mig handlar det om att spela med två forwards där den ena är en skicklig targettyp. Någon man kan sätta upp längre passningar på och som klarar att hålla undan för motståndarna medan resten av laget fyller på. Så som vi spelat under hösten har det funnits alldeles för lite tid för våra yttrar att hinna upp i planen, eftersom vårt alternativ varit att utmana direkt i djupet. Jämför med Johan Eklund  ochSundsvall. De har byggt framgång genom att utnyttja hans förmåga i bollmottagningarna, vilket legat bakom många av deras mål.

Var ser du dig själv i ett sådant spelsystem?

- Det är klart att jag kan ligga till höger eller vänster som mittfältare, men för att få ut max av mina kvaliteter vill jag befinna mig bakom anfallarna som en nummer tio. Med två centrala mittfältare ytterligare lite längre bak i banan får jag ytan att komma rätttvänd för skott eller passning. Tänk dig lite som när Bajen hade Andreas Hermansson och Peter Markstedt, där den ene tog emot och den andre gick i djupet. Det ledde faktiskt till SM-guld. Nanne har ju full koll på de här bitarna, det är jag säker på.

ANNONS

Bergstrand nickar när han hör Bakircioglus funderingar. Så sent som i somras plockade han själv hem just den spelartyp kaptenen beskriver, i form av David Elm, till Kalmar FF.

- Det är alltid avlastning med den typen av spelare. Överhuvudtaget tror jag att fysik i boxen är någonting väldigt viktigt. Särskilt som Hammarby nog får räkna med att möta lågt stående försvar många gånger. Lag som backar hem. Då behövs tyngd i straffområdet och det är där dessa targets kommer in i bilden.  Starka och tunga bollmotragare. Han är ett tränarämne, Kennedy, säger Bergstrand.

Hur ser du på hans roll, håller du med om att han kommer bäst till sin rätt som nummer tio?

- Där får jag nog säga att vi måste vänta och se. Hittills har jag bara sett en match live, med Hammarby, nu senast mot Östersund, och en del andra matcher på tv. Sedan har jag fått våra spelares egenskaper förklarade för mig muntligt. När det gäller Kennedy vill vi ha honom så involverad som möjligt så att vi kan utnyttja hans kvaliteter i passningsspelet. Men exakt vilken position det blir beror på vilka övriga spelare vi har.

ANNONS
Publicerad 2013-11-06 kl 16:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto