Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

Bekräftar allsvenskt intresse - men Hammar har inte bråttom

Foto: Scanpix/superettan.se

Johan Hammar vill tillbaka till de allra största fotbollsscenerna.
Som 22-åring har han dock insett att det inte går att stressa dit.
- Det viktigaste är att känna att man utvecklas. Och jag spelar hellre 30 matcher i superettan än fem i allsvenskan, säger han till Fotbollskanalen.

2013 satt Johan Hammar på ett café i Liverpool med Fotbollskanalens Eric Persson.

Han gjorde det som spelare i Premier League-klubben Everton. Målen och drömmarna var stora.

- Jag kan se mig själv spela i det svenska A-landslaget. Absolut, sa han då.

- Jag tänker alltid: ”fan, jag är bra alltså”. Man måste ha det i huvudet för att få vara bra. Man måste ha självförtroende och en tro på sig själv.

2016 sitter Johan Hammar på ett café i Göteborg.

Han gör det som spelare i superettan-klubben Örgryte. Målen och drömmarna är lika stora, men den 22-årige versionen av Johan Hammar resonerar lite annorlunda än vad den 19-årige versionen gjorde.

Inte så konstigt kanske.

Under de tre år som passerat har han inte bara blivit äldre utan också upplevt en dalande resa som har tvingat honom att tänka om.

Resan har gått från Premier League-klubben Everton, dit han kom redan som 16-åring 2010, men aldrig lyckades slå igenom, till Stockport County (lån) i den engelska femtedivisionen. Därefter hem till ytterst begränsad speltid i Malmö FF 2014 och sedermera en utlåning till norska Fredrikstad 2015.

Den 28 januari 2016 landade han tillslut i ett tvåårskontrakt med superettan-klubben Örgryte.

Och det är egentligen först där han har fått ordentlig fart på sin seniorkarriär. Under året har han spelat 28 matcher, fler än han gjort någon säsong tidigare, och dessutom varit en av lagets absolut viktigaste spelare.

- Det har varit en väldigt bra säsong för mig. Jag har presterat på en jämn nivå hela tiden och tagit många kliv i rätt riktning. Sedan har det gått bra för laget också. Delad åtta va?

Ja, med Gais.
- Just det. Det har varit ett riktigt bra år om jag tittar tillbaka på det.

Plötsligt avbryts intervjun. Ett barnskrik hörs i bakgrunden.

- Det är dottern. Hon är sex månader och håller låda.

Det kanske är hon som ska ta över intervjun? Berätta hur bra pappa är på fotboll?
Johan Hammar skrattar till.

- Pappa är grym är han!

Har det förändrat dig som människa att bli pappa?
- Lite har det nog gjort det. Man blir mer lugn i själen tror jag. Känner inte stressen hela tiden och fokuserar på rätt saker.

Just det där har han plockat med sig in i fotbollskarriären. Lugnet, fokuset och den minskade stressen.

Han skulle, om han absolut ville, kunna ta nästa tåg upp till allsvenskan. Som lagkamraten Sebastian Ohlsson har gjort (IFK Göteborg) och som lagkamraten Jakob Lindström (Häcken) är påväg att göra.

Men Johan Hammar har inte bråttom. Det är det som skiljer 2016 mot 2013.

- Jag vet att det finns klubbar som har varit och tittat på matcher. Och som har varit i kontakt med min agent. Sedan får vi se vad det leder till. Jag trivs skitbra i Öis och har utvecklats mycket under Lantz (Marcus, tränare), säger han och poängterar:

- Det viktigaste är att känna att man utvecklas. Jag spelar hellre 30 matcher i superettan än fem i allsvenskan. Innan något ska hända vill jag att det ska kännas rätt. Annars känns det som att jag tar ett steg tillbaka igen.

Du resonerade inte likadant när du drog till Everton som 16-åring eller när du satt på caféet i Liverpool som 19-åring?
- Nej. När man är yngre tänker man inte på samma sätt. Jag har varit med om mycket och börjar förstå saker på ett annat sätt. Jag har insett att det viktigaste är att spela fotboll. Att sitta på bänken ger inte så mycket. Även i ett lag som Malmö FF. Man behöver matcher. Jag jobbar nog mer i lugn och ro nu. Fokuserar på rätt saker.

Fast du är sugen på att ta klivet upp?
- Jag har alltid haft huvudet på skaft, varit målmedveten och alltid vetat att jag vill spela fotboll på en hög nivå. Och jag kan fortfarande se mig själv spela i det svenska A-landslaget.

På tal om Malmö FF. Vad kände du när de tog guld?
- Jag har fått den frågan flera gånger nu. Malmö har hjälpt mig mycket och jag blev glad när de tog guld. Jag sa det till någon: "Om inte jag kan vinna guld får Malmö göra det".

Så nästa säsong vinner de igen?
- Jag kan ju inte vinna guld när jag är i Örgryte. Så är det ju. Men vi får se vad som händer.

Publicerad 2016-11-11 kl 14:01

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER