Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Bekräftat: Strömbergsson tillbaka - och Olofsson får superettan som ny hemmaplan

11v

Superettan som hemmaplan – med möjlighet till att även döma allsvenskan.
Nästa år är Martin Strömbergsson tillbaka på fotbollsplanen.
- Domarkommittén tog beslutet att han är tillräckligt bra, bekräftar förbundets domarchef Stefan Johannesson för Fotbollskanalen.

I förra veckan kunde Fotbollskanalen avslöja att domarkommittén beslutat sig för att åter ta in Martin Strömbergsson i värmen till nästa säsong. Tidigare i år beslutades som bekant att Strömbergsson inte skulle få döma mer, till följd att det framkommit att han uttryckt sig olämpligt mot Östersunds-målvakten Aly Keita. Men till nästa säsong är han alltså tillbaka, det har domarkommittén beslutat.

Fotbollskanalen har sökt Maria Persson och Peter Ekström som båda står uppsatta som ordföranden i domarkommittén, utan framgång. Under måndagen väljer dock domarchefen Stefan Johannesson, som i det aktuella fallet dock inte haft att göra med det formella beslutsfattandet då han inte har rösträtt i kommittén, att bekräfta att så blir fallet.

ANNONS

- I det ärendet så blev han otillgänglig för att döma matcher och det var satt till och med slutet av den här säsongen. Efter det så var det inga konstigheter, han har ”avtjänat sitt straff” eller vad man nu ska säga. Då tog domarkommittén ett beslut på klassificeringskonferensen att, ja, han är absolut tillräckligt bra för att göra det. Han får gå in i superettan, som tillhör elitgruppen, säger Johannesson till Fotbollskanalen.

Hur landar man i vilken nivå han ska få döma på?
- Det var en konkurrenssituation, där Martin hamnade i superettan. Vi såg ingen plats för honom i allsvenskan, säger Johannesson, som bland annat hänvisar till att man ville ge den lovande domaren Granit Maqedonci en plats.

- Man tittar på olika parametrar. Vi har tio olika i allsvenskan och sju av dem är Fifa-domare. Sedan är det tre platser kvar att slåss om. Då har vi en kille, Granit Maqedonci, som är jättelovande och han gick ut med toppbetyg i Fifas utbildning för kommande domare. Då tittar man på ålderssammansättning, hur ser gruppen ut och så vidare.

ANNONS

Strömbergssons klassificering innebär dock att han även kan få döma matcher i allsvenskan.

- Alla som är i superettan kan döma i allsvenskan, han har elitlicens att döma allsvenskan även som superettan-domare.

Jag antar att han kanske inte är aktuell för att döma Östersund?
- Det har vi faktiskt inte diskuterat. Det är väl något man får diskutera i framtiden. Rent generellt så ser inte jag att han skulle vara diskvalificerad för det heller. Sedan kan det föreligga att det bara är onödigt – då tar man bort den givetvis. Jag kan inte svara på den frågan riktigt.

Utöver Strömbergsson så har även Tess Olofsson fått samma elitklassificering, berättar Johannesson. Superettan, där hon hade ett fåtal matcher förra året och som hon blev första kvinna att döma i, blir hennes nya hemmaplan.

- Nu är det hennes serie, hon kommer döma i princip varje omgång. Hon är klassificerad så det är hennes huvudserie, säger Johannesson.

Domarchefen öser lovord över Olofsson, som på ”Fotbollsåret 2020” blev årets domare tillsammans med Glenn Nyberg.

ANNONS

- Det är fantastiskt, man blir glad när man ser henne döma, med det engagemanget och den inlevelsen. Spelförståelsen och… Hon har alla nycklar för att lyckas. Hon är i högsta klassien i Uefas ranking och hon har som första tjej fått döma superettan i Sverige. Hon har alla förutsättningar att ta ett steg till.

I spelaren nedan kan du lyssna på då Tess Olofsson gästade podcasten "Lundh".

Publicerad 2020-12-14 kl 11:56

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto