POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
1v

BP i sorg efter legendarens bortgång: "För mig var han farsan på Grimsta"

Foto: Bildbyrån/Instagram/BP

Hans Nord var aktiv i Brommapojkarna i över 50 år.
Nu har han gått bort vid 72 års ålder. 
- Han kommer att vara saknad, säger BP-fostrade Philip Haglund till Fotbollskanalen.

Hans Nord är en av fyra personer som varit verksam i Brommapojkarna i över 50 år. "Nordan" hade ledarroller i såväl föreningens ungdomslag som herrlag. I klubbens herrlag var han ledare i 18 år och han var med i staben när BP tog klivet upp i allsvenskan för första gången år 2007. Nord är också invald i föreningens "hall of fame" för sina gärningar genom årens lopp. Nu har han gått ur tiden och föreningen är i sorg.

- Det är självfallet väldigt tråkigt. Hans "Nordan" Nord är en av många BP-legendarer och en av endast fyra personer som tjänstgjort i klubben i över 50 år eller mer. Han var ju med under en väldigt lång tid av föreningens historia, säger BP:s ordförande Fredrik Bergholm till Fotbollskanalen.

Bergholm fortsätter:

- Jag tror han kommer att lämna ett stort avtryck utifrån alla gärningar genom åren. Ibland är det personer som gjort instrumentella insatser ett par år eller under kortare tidsperioder, men med just "Nordan" är nyckeln att han var i klubben så pass lång tid och i väldigt många funktioner och roller. Då är det klart att han gjort avtryck hos väldigt många personer och framför allt hos många spelare. Det är säkert hundratals spelare som har haft Hans Nord som ledare. För de personerna efterlämnar han både ett stort tomrum och många goda minnen.

Många spelare minns också Hans Nord och har uttryckt sin sorg. En av dem är Alavés-anfallaren och BP-fostrade John Guidetti.

"Riktig legend", skriver han på sitt Instagramkonto.

Jönköpings Södras tränare Andreas Brännström, som spelade i BP:s ungdomslag, minns också Hans Nord.

"Du skjutsade hem oss till Norsborg och Jakobsberg. Körde 'lådan' så att vi aldrig slutade skratta. Bjöd på kex, yoghurt och bananer när vi kom från skolan. Slog sönder lårkakor och fixade nackspärrar. Fixade skor till de som behövde mest. Tack för allt", skriver han på sitt Twitterkonto.

Även Siriusspelaren Philip Haglund är fostrad i Brommapojkarna. Haglund var bland annat med under klubbens debutsäsong i allsvenskan år 2007. 32-åringen minns också Hans Nord med värme.

- För mig var han farsan på Grimsta. Jag var ganska ung när jag togs upp från juniorerna till A-laget. "Nordan" tog hand om mig och jag träffade nog honom när jag var ännu yngre, säger Haglund till Fotbollskanalen och fortsätter:

- När jag lirade i A-laget bjöds det alltid på mackor efter träningarna. Han såg till att det fanns leverpastej med smörgåsgurka, det var ju livet.

Brommapojkarna skriver att Hans Nord var noga med "puts och studs" och att "Nordan" var noga med ordning och reda där spelarna fick lära sig att växa som personer utanför planen; att man skulle ha med sig rätt utrustning, vara punktlig och respektera sina vänner.

"En härlig person och ledare som var av starkt bidragande betydelse för BP:s utveckling och popularitet, genom att alltid skapa en god stämning i gruppen, bland annat med leken 'Lådan, Skogaholmslimpan, skoputs och Tigerbalsam'", skriver klubben på sin hemsida.

Philip Haglund kommer ihåg att Hans Nord alltid fanns där för spelarna. Det gick alltid vända sig till "Nordan".

- Det finns sådana personer i alla klubbar, de som betyder mycket för spelarna och lagkänslan, han är helt klart den som var det i BP. Det kommer och går spelare hela tiden, men han var alltid den som var kvar som man kunde snacka med, säger Haglund.

- Jag kommer ihåg när vi skulle spela matcher så var han väldigt nervös, han vågade aldrig kolla. Så när man kom in i halvtid frågade han: "Vad står det?". Då fick man säga om vi ledde eller låg under. Oavsett hur det gick på planen så var han glad och man kunde alltid snacka med honom, det var skönt. Han kommer att vara saknad.

Hans Nord blev 72 år gammal.

Publicerad 2019-04-12 kl 22:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå