Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN

BP kan få böta för att få behålla Mellberg

Foto: SCANPIX

För att träna ett lag i Superettan eller allsvenskan krävs en Uefa pro-licens, något som Brommapojkarnas Olof Mellberg saknar.
Nu kan klubben få böta upp till en halv miljon kronor för att få behålla sin succétränare.

Olof Mellberg har fått en lysande start på sin tränarkarriär. Den förre landslagsspelaren förde Brommapojkarna till Superettan redan under sin första säsong som tränare.

Nu är frågan om det blir någon fortsättning för Mellberg som huvudtränare i BP, trots att han har ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong.

39-åringen, som har en gedigen spelarkarriär bakom sig, saknar den Uefa pro-licens som krävs för att få träna ett elitlag i Sverige. Faktum är att Mellberg ännu inte påbörjat någon av de tre stegen som SvFF kräver att man ska ha klarat av innan man kan ta Uefa pro-licensen.

- Vi vet om problematiken och har diskuterat med förbundet om vad vi ska göra och så vidare, säger BP:s sportchef Roberth Björknesjö till Fotbollskanalen, som berättar att Mellberg är anmäld till en tränarkurs med start 2017.

- Det gick inte att lösa i början av 2016. Det finns en utbildning som startar i början av 2017 som han kan börja. Innan dess går det inte. Vi får ta det därifrån.

Svenska Fotbollsförbundets licensnämnd har tidigare givit dispens till tränare som saknat licensen. Ett färskt exempel är Östersunds tränare Graham Potter. I de fallen har praxis varit att tränarna åtminstone ska vara anmälda till Uefa pro-kursen. I Potters fall har han fått löfte av FA att få påbörja motsvarande kurs i England vid närmaste tillfälle.

Men medan det i allsvenskan ses som ett A-kriterium (för att klara elitlicensen) att ha en pro-licenserad tränare är det i Superettan rankat som ett B-kriterium.

Därför får Mellberg i praktiken stå som tränare på BP-bänken nästa säsong. Konsekvensen kan dock bli böter - upp till en halv miljon kronor.

"Förening som inte uppfyllt B-kriterium får bestraffas med tillrättavisning eller böter upp till 500 000 kr i enlighet med 14 kap RF:s stadgar", står det i reglementet för elitlicensen.

Per Widén är utbildningsansvarig på förbundet. Han säger att Mellberg kan ta sin elitlicens tidigast 2019, vilket i praktiken innebär att Mellberg inte får coacha ett allsvenskt lag innan dess.

För tidigare elitspelare finns också en utformad kurs som omedelbart ger Uefa A-behörighet. Den kursen startar hösten 2017.

- Då blir han klar med den våren 2018 och kan söka till Uefa pro 2019, säger Widén.

Vad gäller för tränare i Superettan utan någon som helst utbildning?
- Huvudtränare ska ha Uefa pro. Punkt slut. En av våra tjänstemän har informerat BP om situationen. Dessutom har föreningarna vetat om det här sen 2010.

Fotbollskanalen har även talat med Kjell Sahlström, sekreterare i Licensnämnden och ekonomichef på förbundet, för att få klara besked kring Mellbergs framtid. Precis som Helmersson och Widén säger Sahlström att BP och Mellbergs öde ligger i Licensnämndens händer.

- Jag kan inte föregå licensnämndens dom. Det kan bli en tillrättavisning eller böter, säger Sahlström.

Publicerad 2016-11-08 kl 14:32

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER