POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Därför stoppades Hammarbyaffären - krafter inom klubben motsatte sig köpet

Det svenska företaget var överens med Hammarby och AEG. Men uppköpet stoppades ändå.
– Det handlar om att det finns för mycket tycken, säger affärsmannen Richard Järås till fotbollskanalen.se.

Tidigare i veckan framkom det att ett företag baserat på två personer – tidigare Hammarbyspelaren Eric Fischbein och Richard Järås – skulle köpa Hammarby. Idag, torsdag, backade de från köpet och till fotbollskanalen.se berättar de varför.

– Alla kriterier från vår sida för att vi gick in i den här, fullföljdes inte. Därför valde vi helt enkelt att avbryta det hela.

– Det handlar mycket om att det finns en massa tycken. Vi gick ju in med hjärta för att Hammarby skulle överleva, där vi tar hänsyn till AEG, befintlig föreningsstyrelse och supportrar. Det fanns en massa olika viljor, och vi kände att om vi skulle göra ett helhjärtat jobb och få det här att funka så måste vi ha alla tycken på vår sida – och så var det inte och då kände vi att det skulle bli en för kraftig uppförsbacke.

Vilka var det som motsatte sig uppköpet?

– Vi var finansiellt sett överens med AEG och vi skulle ha ett möte med föreningen och det hade inte varit några motsättningar där heller, vi hade en jättebra dialog.

– Men den information vi erhöll om hur det togs emot från supportrar och andra intressegrupper, gjorde att vi skulle hamna i en för kraftig uppförsbacke.

Men du nämner supportrar – var det supportrar som motsatte sig köpet?
– Det finns ju supportrar som har vissa intressen och där har vi fört dialog för att få deras intressen att fungera i det vi gör. Fattar vi beslut med att sälja spelare eller göra något annat så ska det följa den strategin. Vi satte upp en lista på saker vi ville skulle fungera – och i det här fallet fullföljde inte det ända ut.

– Ingången för vår del att få möjlighet att förvärva det här, har varit en inblandning av Hammarbyfans som vi har haft möjlighet att samarbeta med. Där har man haft vissa intressen att göra på ett visst sätt.

Enligt vad fotbollskanalen.se erfar bottnar motsättningarna i de personer som Eric Fischbein och Richard Järås ville föra med sig in i klubben. Järås bekräftar att har funnits motsättningar mellan de parter som motsatt sig uppköpet, och den grupp som skulle gå in i Hammarby tillsammans med Järås och Fischbein.

– Det handlar inte om Hammarbys styrelse och det handlar inte om AEG. Det har med det team som jag och Eric hade byggt upp och de involverade parterna.

Vilket team är det?

– Jag och Eric och egentligen… jag vill inte nämna några namn. Men vi har erhållit information som gör att vi inte genomdriver det här förvärvet.

– Vår tanke var att starta upp ett nytt Hammarby med en ny finansiell bas och en ny finansiell ledning och att få det att fungera. Där fanns det motsättningar i att få ihop det, det skulle ta för lång tid. När du finansierar och går in med kapital finns det vissa deadlines när du vill få fram resultat, och vi såg att det var lite för stora motsättningar för att nå de resultaten.

Men det som inte stått på er sida – det är alltså fans?
– Kalla det vad du vill. Alla som jobbar med Hammarby är väl fans. Jag vill inte kalla det för fans rent så. De parter som vi har fört dialog med och som vi fått möjlighet att diskutera med tillsammans med AEG, det är väl med dem det inte riktigt har klaffat.

Folk med ekonomiska intressen i klubben?
– Nej, det är inte folk med ekonomiska intressen i klubben.

Mottagit några hot?
– Nej, det har vi inte gjort.

Järås berättar också att om ett uppköp hade blivit verklighet, hade de kunnat finansiera klubben under en treårsperiod, kliva över på den nya arenan och att det sportsliga målet var att etablera Hammarby i Allsvenskan på nytt.

Publicerad 2010-08-06 kl 00:34
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto