Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SUPERETTAN
52v

Degerfors kapten - en av världens mest lojala: ”Krävts overkligt anbud för att flytta”

Foto: SCANPIX

Det har nu gått 19 år sedan Tobias Solberg kom till Degerfors IF:s A-lag.
Bara fyra aktiva spelare på hög nivå har varit längre i sina klubblag än så, inkluderat Francesco Totti.

På Transfermarkts sammanställning över världens mest lojala fotbollsspelare ligger Francesco Totti etta, då han har spelat i AS Romas A-lag sedan säsongen 1992/1993. Listan mäter hur länge spelarna har varit i samma klubbs A-lag utan avbrott.

Efter det följer Oleksandr Sjovkovskyj i Dynamo Kiev, en cypriot, och en tysk lågdivisionsmålvakt. På delad femteplats: Tobias Solberg, Degerfors IF, ihop med två japanska spelare. Solberg kom till Degerfors IF:s A-lag 1998 och har därmed varit i föreningen i snart 19 raka år. 

Hur orkar någon stanna i Degerfors IF så länge?
- Det är en intressant fråga. Dels har jag trivts bra, det är en anledning. Visst har man alltid strävat efter att spela så högt upp som möjligt.

- Det var en period i äldre tonåren och runt 20-21 år där jag var intressant för någon klubb högre upp, men det blev aldrig något konkret. Jag gjorde lite mål, men sedan hade jag inte speeden som ytter. Det gick bra när man var topplag i Division 2, men blev tuffare när det gick högre upp.

- Jag har inte varit tillräckligt bra. Sedan har jag ett jättebra jobb vid sidan av, så jag har inte aktivt sökt mig bort.

När började du tänka på att vara en ”one club man”?
- Det har det blivit de senaste fem åren, för det hade krävts något overkligt anbud för att flytta på sig. När man har kanonjobb, vi har hus, tre barn. Då är inte bara fotbollen det viktigaste.

Solberg är utbildad lärare, men jobbar heltid som ansvarig för fotbollsgymnasiet i Degerfors. Att det är just Degerfors IF som har fått en sådan här spelare är inte oväntat. Det är en speciell förening.

- En liten ort, det enda som finns är fotboll. Hör man Degerfors så tänker man på fotboll, det är det många förknippar det med. Stort intresse, det engagerar så många. Det är verkligen speciellt. Många tyckare och många tankar kring vilka som spelar och små grejer. Det är så roligt med engagemanget.

Trots en bit över 400 matcher för Degerfors IF, ett klubbrekord, så vet vi inte vad som händer sen. Degerfors IF vet inte om de spelar i Superettan eller Division 1 nästa år, och Solberg har ett kontrakt som går ut sista november. Att bryta sviten med en enda seniorklubb på Wikipediasidan lär inte hända, utan Solberg antingen fortsätter som spelare i Degerfors IF eller slutar. 

- Då är jag mer inne i banorna med tränarutbildningar och den biten. Ska jag spela så ska jag spela här, annars har jag mer att ge som ledare.

Publicerad 2016-10-19 kl 08:30
SUPERETTAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER