Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter konflikt om pengar för socialt projekt - Varberg betalar tillbaka

Superettan

Varbergs Bois och projektet Unite People vann 150 000 kronor avsedda för olika samhällsprojekt.
Nu betalar superettan-klubben tillbaka summan efter en infekterad tvist.
- Vi har helt enkelt använt pengarna till att rädda klubben, säger sportchefen Kujtim Bala till Fotbollskanalen.

Foto: ATG/Bildbyrån

Från vänster: Adnan Bainca, Drömfondens ambassadör Peter Forsberg och Varbergs sportchef Kujtim Bala.

Projektet Unite People syftar till att med hjälp av fotbollens kraft hjälpa ungdomar i Varberg, Det kan handla om att vara en del av nyanländas integration eller att anordna tillfällen där handikappade spelar fotboll tillsammans.

I fjol vann projektet tävlingen ”Drömfonden” som vilar under ATG:s flagg. Totalt betalades ut 150 000 kronor till Varbergs Bois, superettanklubben som Unite People tidigare var registrerat under.

- Vi vill utveckla vår verksamhet för tjejer och se till att de behåller sitt fotbollsintresse länge. Vi får också möjlighet att utöka aktiviteterna för våra medlemmar med funktionsvariation. Deras dröm är att få spela riktiga matcher framför sina nära och kära. Den drömmen ska vi förverkliga, sa grundaren Adnan Bainca då man mottog priset.

Annons

Men därefter har en infekterad konflikt uppstått mellan Varbergs Bois och Unite People. Varberg, som vid tillfället kämpade med sinande klubbkassa, använde de 150 000 kronorna till att betala olika former av andra kostnader som låg förestående. Unite People menar att man inte fick vetskap om ”lånet” av ATG-pengarna och det hela gick så långt att parterna delade på sig - och Varberg har nu drygt en och en halv månad på sig att betala tillbaka pengarna till ATG. Därefter kommer utbetalningen ske direkt till Unite People. Det bekräftar  ATG för Fotbollskanalen.

- Efteråt (efter att pengarna betalats ut) förstod vi att det uppstått en konflikt mellan Varbergs Bois och Unite People. Då kontaktades vi av Varberg och sa till dem att Drömfonden-pengarna, enligt villkoren, ska gå till det utvalda projektet. Då kom vi överens om att de skulle betala tillbaka pengarna till oss och sedan kommer vi betala ut den till Unite People för att projektet ska kunna bli verklighet, säger Maria Guggenberger, CSR-chef på ATG. 

Annons

Så ni kommer betala ut dem direkt till Unite People?
- Ja, men det är som sagt deras konflikt och vi bara vill säkerställa att projektet genomförs på det sätt som man skrev i ansökan. För att Unite People skulle komma igång med projektet hade vi också nöjet att ge dem en liten julklapp i form av träningskläder.

- Det är tråkigt när ett så fint projekt kommer i kläm mellan en konflikt. Men jag vill inte lägga någon värdering i varför den konflikten har uppstått eller vad konsekvenserna blir. Jag vill bara att det ska gå rätt till. Vi har ingen konflikt med vare sig med Varbergs Bois eller Unite People. Vi vill bara att det ska bli som vi bestämde från början.

Kujtim Bala är sportchef i Varberg och han ser inga fel i sättet som klubben valde att använda pengarna på. Enligt Bala har klubben enbart använt pengar från ett eget klubbkonto - och tanken ska hela tiden varit att använda de 150 000 till det tänkta ändamålet.

Annons

- Vi kom in i en väldigt rörig situation i just det här samarbetet när Unite People valde att slita sig loss. Då känner jag att min första uppgift är att se vad det är som faktiskt står i avtalen som är skrivna. Och vilka rättigheter och skyldigheter vi har utöver avtalet. Det finns ingenting som pratar om öronmärkt, eller att de tillhör Unite People. Det är ett avtal skrivet mellan Varbergs Bois och ATG/Drömfonden. Sedan är pengarna menade till ett enda syfte och det är skrivet i avtalet, vad pengarna ska gå till.

- Utan att nämna innehåll i avtalet, så måste vi helt enkelt redovisa hur vi har använt pengarna i projektets syfte. Vi kände någonstans från början att vi var beredda att hålla oss till den handlingsplan som fanns i avtalet. Men å andra sidan ville vi inte stoppa Unite People som ville slita sig loss. De ville gärna ha med pengarna från Drömfonden. Vi tog ett snabbt beslut om att pengarna skulle betalas tillbaka. Som i alla föreningar är det väldigt svåra månader i slutet av året. Då har man helt enkelt använt pengarna till att rädda klubben, för att försöka få balans i likviditeten. Att vi ska ha brutit avtalet eller innehållet i det håller jag inte med om. Vi hade ända till slutet av maj på oss att redovisa hur vi använt pengarna. Tanken var hela tiden att använda pengarna till det. 

Annons

Frågade ni Unite innan ni lånade pengarna från den verksamheten?
- Det är det jag menar. Någonstans måste man ha förståelse för att Unite People har varit i Varbergs Bois. Det finns inget Unite People-konto utan det är ett Varbergs Bois-konto. Har man likviditetsproblem så börjar man kolla i sina egna konton innan man gör någonting annat. Då är det vår kassörs ansvar att se till så att pengarna som finns i klubben, oavsett i vilket konto, de använder man. Sedan har har det alltid funnits pengar på Unite People-kontot om man nu vill kalla det det, så att de ska kunna bedriva sin verksamhet. Jag ser inga konstigheter i det. Det blir en väldigt löjlig grej av det. Jag förstår inte vart man vill komma med det. Unite People kommer att få tillbaka sina pengar.

Under tiden som konflikten pågått ville Varberg dessutom att Adnan Bainca, grundare av Unite People, skulle skriva på ett avtal som förhindrade honom att prata om konflikten i media. Det bekräftar Kujtim Bala.

Annons

- Så här är det. Adnan Bainca var väldigt tidigt ute hos våra partners för att förklara vilka fel vi hade gjort. Där tycker jag inte att han varit helt sanningsenlig. Folk frågade om det och hade synpunkter på hur vi hade skött den biten, men jag tycker inte att den beskrivningen var korrekt. Det vi sa till Adnan då var att om vi går med på att lämna över pengarna så får du inte gå runt till våra partners och prata skit om oss. Vi har inte gjort något fel här. Vi bad honom att hålla väldigt tyst om det, och det lovade han att vara, även om han inte ville skriva på någonting. 

Tyst till vilka?
- Rent generellt, att man inte pratar om det i media eller bland våra partners.

Adnan Bainca, grundare av Unite People har gett en kommentar kring konflikten till Fotbollskanalen, via mejl. Han skriver där att han Unite People nu startat upp som en egen förening och att han väljer att blicka framåt

Annons

"Det har varit otroligt tufft för oss med tanke på att vi startar upp en helt ny förening, men som tur är så har vi fått in några sponsorer som möjliggjort det för oss att fortsätta med verksamheten sen vi gick skilda vägar och nu hoppas vi såklart att det löser sig så snabbt som möjligt så att vi kan fortsätta jobba med det vi brinner för, vilket är ungdomar och att göra dagarna lite bättre för väldigt många i Varberg", skriver Bainca och fortsätter:

"Det enda jag har att säga om att jag pratat skit är att jag var väldigt upprörd och chockad vid den tidpunkten när jag fick beskedet om att pengarna var borta och sedan även att BoIS tänkt behålla varenda krona, och självklart pratade jag med nära vänner om det som hänt. Att jag pratat med partners handlar om att jag sökte sponsring till våran nya förening eftersom vi var tvungna att snabbt få in pengar så vi kunde fortsätta bedriva verksamheten utan att det skulle märkas att det saknas en massa pengar. Och självklart frågade dessa partners om varför vi splittrats, och vid den tidpunkten så var sanningen det enda jag kunde komma med."

Annons
Publicerad 2018-01-15 kl 12:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto