Efter två år i Superettan - Syrianska klart för allsvenskan

För blott två år gick Syrianska FC upp i superettan. På lördagen skrevs ett nytt kapitel i den syrianska fotbollssagan.

3-0 mot Väsby innebär att Södertäljelaget - som 61:a lag i allsvenskans historia - är klart för högsta serien i svensk fotboll.

Tillfälliga läktare hade rests på Vilundavallen för att klara den förväntade publikanstormningen.

Och visst blev det fest - och publikrekord. Omkring 3 000 Syrianskafans hade tagit sig till Väsby för att heja fram sitt älskade lag till allsvenskan. Allt som behövdes var en poäng mot det redan nedflyttningsklara hemmalaget.

Kampen på läktarna slutade med utklassningsseger för bortafansen. Lika ojämn blev matchen, även om det gick ett besviket sus i publiken när Gif Sundsvall, värsta konkurrenten om den andra allsvenska platsen, tog ledningen borta mot IFK Norrköping. I det läget var Sundsvall ett Väsbymål från allsvenskan.

Men hemmalaget skapade inga chanser i det snorhala gräset. Bäst koll på fötterna hade bortalagets Yussuf Saleh, som åstadkom ett mäktigt jubel när han gick omkull i straffområdet i 23:e minuten. Strax därpå förvandlades läktarna till ett hav av rött och gult när Peter Ijeh rullade in straffen vid målvaktens högra stolpe. Åtta minuter före halvtid gjorde skyttekungen Ijeh sitt 17:e mål för säsongen, framnickad av Saleh.

I det läget behövde Väsby göra tre mål för att hejda Syrianskas vidare framfart i seriesystemet. Resten av matchen kontrollerade bortalaget skeendet på planen, medan fansen ägnade sig åt sång och dans utanför densamma.

I 56:e minuten gjorde matchens förgrundsfigur Yussuf Saleh 3-0 och Syrianskas fans - som så sent som 1999 hejade fram sitt lag i division tre - kunde börja planera sina inköp av det allsvenska säsongskortet 2011.

Gif Sundsvall får nöja sig med att kvala mot det lag som slutar på 14:e plats i allsvenskan.