Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

EXTRA: Skuldsatta Örgyte hotas av konkurs: "Det finns en risk"

Örgrytes ekonomiska kris är akut. Skatteskulden på 3,5 miljoner kan inte betalas och nu väntar en företagsrekonstruktion.
- Visst finns det en risk att vi går i konkurs, säger Örgryte ordförande Lars Ranäng.

2010 kommer att gå till historien som ett mörkt år för klassiska fotbollslaget Örgryte.
Satsningen för att nå allsvenskan slutade med en niondeplats och såväl sportsligt som ekonomiskt misslyckande.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att klubben inte klarar av att betala sin skatteskuld på 3,5 miljoner kronor innan tidsfristen löper ut. I stället beslutade styrelsen för Örgryte Fotboll AB att lämna in en begäran om företagsrekonstruktion — ett sorts tillfälligt konkursskydd — till Göteborgs tingsrätt.
- Vi ser det som en andningspaus för att rätta till problemet. Det här är något man kan göra för att undvika konkurs. I vårt fall handlar det om att få tid till att klara av att betala skulden på drygt tre miljoner kronor, säger ordföranden Lars Ranäng som menar att den ekonomiska krisen går hand i hand med årets sportsliga resultat.

- Intäkterna har från 2009 till 2010 fallit med 22 miljoner kronor. Hade vi haft ett annat sportsligt resultat hade vi haft andra sponsorpengar, bättre publikintäkter och fått en större del av superettans tv-intäkter som baseras på placering i tabellen. Det är jävligt stor skillnad på att komma etta eller tvåa mot att komma nia, säger han.

För de 13 spelare som har kontrakt över nästa säsong väntar nu omförhandlingar av villkoren. Även organisationen runt laget kommer att påverkas av de kommande nedskärningarna.

TT: Hur ska ni klara av att betala skulden?

- Moderföreningen (Örgryte IS) har en del framtida inkomster att räkna in och rekonstruktören bedömer att det är tillräckligt för att täcka upp den här skulden.

TT: Finns risken att Örgryte Fotboll AB går i konkurs?

- Alla som går in i rekonstruktionsärenden löper en risk att drabbas av konkurs. Det gör vi också. Men den dagen vi inte tror på det vi gör har vi redan förlorat. Vi ska greja det här, säger Lars Ranäng.

En del i klubbens framtida strategi är att starta ett sporthotell i anslutning till träningsanläggningen Öis-gården. Något som man hoppas ska ge stora intäkter och betala av skulderna.

TT

Publicerad 2010-11-11 kl 18:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons