Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
27v

FEM SPANINGAR: "HIF kan ha värvat till sig sina bästa uppflyttningschanser"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter i spelaren.

Helsingborg besegrade Gais efter två mål av Mamudo Moro.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Helsingborg är Skånes bästa inläggslag
Två mål efter inlägg i dag. Av Helsingborgs elva mål i årets superetta: sju efter inlägg, ett straffmål, två inspel från kanterna, och en lång djupledsboll över backlinjen.

Helsingborg hackar i för många delar av spelet sett till truppkostnader och kravet på allsvenskan 2019, men ibland är de oerhört fina när de kommer ut till ytterzonerna. Det underlättas såklart av att de kan sikta på Andri Runar Bjarnason, Mikael Dahlberg, och Mattias Almeida-Sundell. 

Oklart om Gais själva vet var de har Gais 2018
Vill man förenkla Gais 2017: de åkte inte ur superettan tack vare fasta situationer och en exceptionell målvakt (Damir Mehic).

De har värvat nästan 20 spelare sedan förra sommaren och Bosko Orovic har börjat sätta upp det här bättre. Gais är ett av lagen i superettan som bäst kan dominera matchbilder mellan straffområdena. De kan göra tre mål mot både Hammarby och Elfsborg. De kan åka till Helsingborg och, som Junes Barny sa, ”vara det enda laget på plan” i en halvlek. Deras anfallstrio är Barny (superb i första halvlek), Jonas Lindberg (superb i första halvlek), och Edin Hamidovic (32 mål och tio assist på sina 39 senaste tävlingsmatcher).

Men. Efter sex omgångar har de gjort sex mål. Något på straff, någon mer på fast situation. Varför blir det inte mer? 

HIF kan ha värvat till sig sina bästa uppflyttningschanser
Per-Ola Ljung ville ha en ny yttermittfältare inför den här säsongen, men HIF sa nej. Pengar för att prioritera det fanns inte. Han fick nöja sig med talanger eller hitta lösningar via centrala spelare. 

Anfallaren Mamudu Moro fick ett test där och har blivit kvar. Enligt HD hade han inför Gais-matchen varit lagets bästa spelare i tre av de fyra senaste matcherna. Nu blev det alltså fyra av de fem senaste. Med Moro, Bjarnason (som hjälpte till bra vid bägge målen), och Abubakari kan det vara så att HIF fått in kvalitet som balanserar över till uppflyttning i år. Och så Andreas Granqvist i sommar. 

Två dåliga saker för HIF
Det var inte uteslutande positiv seger. Tredje varningen för Fredrik Liverstam, som därmed ska vara avstängd i derbyt mot Landskrona. Till detta gick Carl Johansson och Mikael Dahlberg ut efter kollisioner.

Dessutom är 6550 en bra publiksiffra för superettan, men inte bra nog för Helsingborg. De har budgeterat för 7500 i snitt och Granqvists återkomstmatch kan inte göra allt där. Det ska väl ändå vara mer i en sådan här match? 

Det får inte bli sju raka för Gais
Fyra raka matcher utan seger för Gais, och deras kommande spelschema är Halmstad borta, AFC Eskilstuna hemma, och Öster borta. Nu har Halmstad och Öster inte haft för dem önskad nivå i inledningen, men det är ändå tre uppflyttningskandidater. 

Jag känner visserligen att Gais har kapacitet för precis vad som helst det här året, de har en lagom galenhet för både starkt positivt och starkt negativt momentum, men det blir en möjligt säsongsdefinierande period nu. Trots att det är så tidigt på säsongen.

Publicerad 2018-05-08 kl 21:43
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons