Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fredheim tjänar pengar på Ljungskiles försäljningar: "Kan vara ett regelbrott"

Tor-Arne Fredheim tjänar pengar när Ljungskile säljer spelare, erfar Fotbollskanalen.
Enligt SvFF kan tränaren straffas.
- Det kan vara ett brott mot tredjepartsförbudet, säger juristen Anders Hübinette.

Nyligen blev det klart att Tor-Arne Fredheim lämnar Ljungskile för att i stället ta över Assyriska som spelar i samma serie. Men frågan är om allt gick rätt till under tiden i klubben? Enligt källor till Fotbollskanalen med insyn i Ljungskile har tränaren tjänat pengar när föreningen har sålt vissa spelare.

ANNONS

Fredheim hade ett avtal där det bland annat var inskrivet att han skulle få procent på försäljning av spelare som till exempel Niclas Andersén och Ken Sema, som båda har varit givna i tränarens startelva, erfar Fotbollskanalen. Strax efter att det blev klart att Fredheim skulle lämna Ljungskile så såldes Andersén till Häcken. Försvararen hade en utköpsklausul och gick för 250 000 kronor.

- Det finns bestämmelser som förhindrar tredjepartsägande och tredjepartsinflytande, men huruvida det här är en sådan situation har jag svårt att uttala mig om eftersom jag inte har sett avtalet. En tränare skulle i och för sig kunna betraktas som en tredjepart och är det då så att man anses ha ett ägande eller en rätt i ersättning av vissa specifika spelare då kan det vara ett brott mot förbudet om tredjepartsägande. Däremot finns det inga andra regler som skulle förhindra ett sådant här kontrakt utan det är mer en lämplighetsfråga för föreningen, om man tycker det är bra eller inte, säger juristen Anders Hübinette som är gruppchef på Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning.
ANNONS

Tor-Arne Fredheim tog över som tränare i Ljungskile inför 2012 och inför 2014 skrev han på ett nytt tvåårsavtal. Niclas Andersén var den första spelaren som Fredheim värvade till klubben. I februari 2014 skrev Ken Sema på ett treårskontrakt med Ljungskile. Mittfältaren är kvar i klubben och enligt uppgift till Fotbollskanalen jagas han av allsvenska Östersund och även han har en utköpsklausul, men på en summa som är mer än dubbelt så mycket som Anderséns, vilket betyder att Fredheim kan tjäna pengar på en av Ljungskiles spelarövergångar när han är tränare i Assyriska.

- Sedan är det så att det här tredjepartsförbudet infördes i april ungefär och de avtal som redan hade ingåtts innan fick fortfarande gälla under förutsättning att man registrerade dem på ett visst sätt hos Fifa. Så det beror på hur gammalt det här avtalet är, om det fortfarande kunde få löpa ut och gälla. Men annars har jag omedelbart svårt att se att det finns något hinder mot det här utan det är föreningen själv som har satt sig och har hamnat i en knepig sits när det kan bli sådana här intressekonflikter. Men jag kan inte se att det finns något direkt förbud mot det i våra regelverk, säger Hübinette.

ANNONS

Vad menar du med knepig sits?
- Det kan ju uppstå intressekonflikter där tränaren gör bedömningar och tar beslut mer utifrån möjligheten att tjäna pengar på en transfer än snarare vad som är bäst för klubben rent sportsligt. Men återigen, det är lite upp till klubben att avgöra om man ändå tycker att det här är en bra lösning.

- Men med reservationen för hur det här är utformat, när avtalen har träffats, att det kan vara ett brott mot tredjepartsförbudet. Förbudet trädde fullt i kraft den 1 maj 2015, sedan var det så att man bedömde lite olika på de avtal som hade ingåtts före den 1 januari och avtal som hade ingåtts någon gång mellan 1 januari och 30 april där det var så att de avtal som ingåtts före den 1 januari fick tillämpas tiden ut medan de avtal som hade träffats mellan 1 januari och 30 april fick inte tillämpas mer än ett år från avtalet är ikraftträdande
ANNONS

Om avtalet har träffat under den här tiden när det har ändrats, vad skulle det betyda?
- Är det så att klubben har träffat ett avtal som bryter mot det här och det är gjort efter de här tidpunkterna så är ju det ett brott mot våra och Fifas bestämmelser och då kan det bli aktuellt med anmälan och bestraffning.

Och om avtalet är träffat innan så är det inget brott?
- Ja, så som jag kan överblicka utifrån din beskrivning.

Vad betyder det att han nu är i Assyriska och har ingång i Ljungskiles avtal?
- Det finns inget direkt hinder mot det i vårt regelverk, i alla fall så länge man inte har möjlighet att påverka den tidigare klubbens beslut om försäljningar utan det handlar snarare om att det kan bli efterföljande utbetalningar till följd av det tidigare avtalet. Det är snarare den här första klubbens problem att man har ingått ett sådant här avtal. Samtidigt är det en fri avtalsrätt, man har rätt att avtala om vad man vill även om det i slutändan kan bli lite knepiga konsekvenser. Men det viktiga är att man inte har möjlighet att påverka andra klubbars beslut kring försäljningar. 
ANNONS

Magnus Erlingmark är generalsekreterare på Spelarföreningen. Han tycker att Tor-Arne Fredheims och Ljungskiles agerande är tveksamt och pekar också på regeln om tredjepartsägande.

- Det kan ju falla in under förbudet mot tredjepartsägande, inte att man är ägare men på något sätt kan det riskera att falla in under det hos Fifa. Det finns liknande saker där spelare har möjlighet att tjäna pengar, men det är klart att en tränare som sitter i en position och kan bestämma vilka som ska spela. Okej om man har samma villkor för alla spelare i så fall, så skulle det ju möjligtvis kunna vara, men annars är risken att han förfördelar vissa framför andra. Spontant känns det tveksamt. Det hade varit bra om tränaren inte är inblandad i spelaravtal, det är inte tränaren som är arbetsgivare. Tränare är ju också en vanlig anställd egentligen även om han är så kallad chef för spelare även om han inte har några arbetsgivareavtal, säger han.

ANNONS

När Fotbollskanalen når Tor-Arne Fredheim är han kort med uppgiften om att han har tjänat pengar på vissa av Ljungskiles försäljningar.
- Nej nej, det stämmer inte, säger han.
Publicerad 2015-12-03 kl 05:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto