Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
4v

Gais-tränarens lyckade resa till Serbien: "Kan få in en spelare"

Foto: Bildbyrån.

Bosko Orovic har varit på scoutingresa i Serbien.
Nu berättar han att det kan bli ett nyförvärv från landet.
- Det ser ut som att jag kan få in en spelare, det är i varje fall så det ser ut just nu, Gais-tränaren till Fotbollskanalen. 

Gais har sedan tidigare ekonomiska bekymmer och hade i år en turbulent säsong med en tiondeplats i superettan. Efter säsongens slut meddelade föreningen att flera spelare lämnar föreningen, däribland Calle Wede och Dusan Djuric, samtidigt som Marcus Bergholtz förlängde med två år och Predrag Randelovic kom in från Värnamo. 

I dag kom Bosko Orovic hem från scoutingresa i Serbien, där han både tittade på spelare och besökte klubbar för tänkbara samarbeten i framtiden. Det blev en lyckad resa - och snart kan en ny spelare vara på väg in till Gais. 

- Jag går inte in på vilka klubbar det är. Det är mer att man har träffat och pratat lite med olika folk. Jag försöker få till något. De är inte superintresserade av oss, men jag känner lite folk där nere, så det går kanske att få till något samarbete. Jag känner en del väl där sedan tidigare och har spelat mot vissa för längesedan, säger Orovic till Fotbollskanalen.

- Jag försöker att få till ett samarbete, men det ser svårt ut. Det kan dock fungera med spelare och lån. Det ser ut som att jag kan få in en spelare, det är i varje fall så det ser ut just nu, fortsätter han. 

Däremot är det inte lika säkert att Gais skickar iväg spelare till klubbar i Serbien. 

- Nja, det tror jag blir svårare. Man ska aldrig säga aldrig, men det skulle absolut kunna gå åt det hållet också. Det är förmåeligt (att göra affärer i Serbien), då priserna annars har skenat iväg. Om man inte räknar in Partizan och Röda Stjärnan, så är det ofantligt mycket billigare med spelare där nere än i Sverige sett till löner. Vi har väldigt höga löner i Sverige. 

En av anledningarna bakom Orovics resa till Serbien är Gais ekonomiska bekymmer. Tränaren är medveten om att laget inte kan leta på någon av de "översta hyllorna" efter nya spelare och får hitta andra lösningar för få in spelare med spets i truppen. 

- Jag har aldrig varit för det här innan, då jag vill att vi ska satsa på våra ungdomar. Jag har alltid trott på det och kommer att fortsätta att tro på det, men just nu säger ekonomin något helt annat. Jag hade hellre plockat spelare i division 1 än att plocka spelare från, låt oss säga Grekland, forna Jugoslavien, Serbien, men problemet är att de kostar lika mycket som de här spelarna gör. Självklart vill man utveckla den svenska fotbollen hela tiden, det är viktigt och man får inte glömma bort det, men ibland är det svårare än vad man tror, säger han. 

- Vi plockade en hel del spelare från division 1 förra året. Vår ekonomi var inte fasansfullt bättre då och det vill jag poängtera starkt, även om vi har dragit ner ekonomin en hel del i år. Ekonomin var dock inte mycket sämre än de andra klubbarna i superettan då, även om vi låg på en budget på en tionde- eller elfteplats. Vi har hoppat ner något steg där i år och sedan tänker jag att det också är en liten omställning att gå från division 1 till superettan. Om du har för många spelare från en seriesammansättning som division 1 så tar det lite längre tid, även om de inte är sämre spelare. Det tar bara lite tid. Det handlar om ekonomi och att man kanske vill ha lite mer direkt spets. Division 1-spelare kan vara hur bra som helst, men en spelare som har spelat i en tuff miljö på en högre nivå, så blir det kanske lite enklare. Sedan är det också lite svårare att hitta billig spets, fortsätter han. 

Orovic berättar vidare om svårigheterna kring att bygga en slagkraftig trupp inför nästa säsong. Gais kan i dagsläget inte erbjuda spelare speciellt höga löner, vilket sinkar processen för att få en trupp på plats i god tid inför nästa säsong. 

- Det är jättesvårt. Vi har sagt upp avtal på grund av ekonomin. Vi har velat behålla vissa spelare, men det går inte på grund av deras löner. Vi försöker se lite annorlunda och försöker få till en strategi, där vi måste tänka om och minska truppen till kanske 16 plus 2, samtidigt som vi sänker löner. Det gör att allt går avsevärt mycket långsammare. Vi har erbjudit folk kontrakt, men det skiljer en hel del på vår ekonomi gentemot andra lag i superettan. Det går långsamt och tar längre tid. Samtidigt vill vi ha färdiga spelare och det tar tid, då de inte tycker att det är roligt att få en liten lön. De väntar såklart på att få något bättre. Allt blir därmed komplext, det blir ju givetvis mycket svårare på oss. 

Gais meddelade nyligen, via ett medlemsmöte, att föreningen stryker målet om att nå allsvenskan 2020. Orovic mottog förstås beskedet med besvikelse, men anser samtidigt att det var ett klokt beslut. 

- Det är klart att man blir besviken. Vi har tagit rättså många steg spelmässigt. Vi känner att vi haft mycket kontroll över matcher, men sedan vet alla om att det handlar om att vinna. Det var väldigt många bra matcher i år. Vi har inte satt upp en ny målsättning ännu, men med tanke på ekonomin ska vi vara glada om vi håller oss kvar. Nu hoppas jag självklart att det inte blir så, men jag tror att det blir ett väldigt tufft år. Besviken... vad ska man göra, det är som det är. Det går inte heller att chansa och sätta en klubb i konkurs. Det är bara idiotiskt. 

Publicerad 2018-12-15 kl 17:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons