Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Gefle inget långbollslag – helt nytt spelsätt under Asbaghi: ”Borde varit svårare”

Foto: Bildbyrån

Under de tio senate åren har Gefle varit känt för 4-4-2, lågt försvarsspel, och mycket inläggsspel. Det nya Gefle är 3-4-3, variationsrikt anfallsspel, och mycket bollinnehav.
- Övergången för spelarna har gått förvånansvärt snabbt, säger tränare Poya Asbaghi till Fotbollskanalen.

I juli såg allt mörkt ut för Gefle. De låg sist i superettan med endast åtta poäng på 15 matcher, inkluderat förluster i tio av de elva senaste matcherna. Styrelsen kallade till presskonferens för att berätta om föreningens dåliga ekonomiska läge, detta då elitlicensen var i fara. 

Johan Oremo, lagets stjärna som gjorde sex av lagets 13 mål, såldes till Halmstad. Mittfältaren Kwame Bonsu hade en månad tidigare blivit fälld för misshandel och våldtäkt, och fick en dom på två års fängelse och tio års utvisning. Ordförande avgick. 

Poya Asbaghi hade kommit in som ny huvudtränare, 32 år gammal. 

- Under våren var steget så långt att många hade räknat bort oss helt och hållet. De pratade bara om att vi skulle spela division 1 nästa år. Allt annat var en utopi. Ett tag låg vi tio poäng från de säkrare platserna, säger Asbaghi. 

En av de första sakerna han gjorde var att sätta ett högre försvarsspel, låta laget ha mer boll och även vila med den, samt ändra till 3-4-3-formation. Det här är långt ifrån det klassiska kontrings- och långbollslaget Gefle. 

- Många tränare kommer in i ett fotbollslag som går dåligt och ligger sist i tabellen. Sedan får man som uppgift att ta hem spelet, och försöka riskminimera mer och spela mer ”säker fotboll”. Det som har varit unikt i det här fallet tror jag, att när jag kom var vägen med riskminimering rätt svår för det var ändå ett lag som var väldigt reaktivt när jag kom. Att plocka poäng samtidigt som man spelar mer fotboll genom lagdelar har varit ganska unikt. 

Asbaghis lag har tagit 17 poäng på sju senaste matcherna, där det enda röda resultatet var en uddamålsförlust mot Trelleborg.

- När jag kom till Gefle tyckte jag det fanns spelartyper där och då som var mer gjorda för att bedriva en speluppbyggnad längs marken. Mer tålmodigt och använda sig genom spelytor tydligare än man gjort tidigare, men laget hade sina största styrkor i ett kontringsspel och inläggsspel i Oremo. 

- Jag ska vara ärlig att säga att det var ett lag som var väldigt reaktivt när jag kom. Man märkte det på träningar. Första tanken var hela tiden ”framåt”, ”kom till inlägg”, ”kom till avslut”. Det finns fördelar med det, men man blir väldigt sårbara för kontringar mot sig eftersom man inte får kontroll på matchbilden. Det blir mer böljande. 

- Vi är mer i behov av att kontrollera matchbilder än tidigare. Vägen dit har inte varit lätt, men det borde ha varit svårare än det har varit. Vi har haft en spelargrupp som har varit fantastiskt mottagliga. Trots att vissa spelare kanske har underordnat sig ett visst arbetssätt under många år, så har övergången för dem till det här gått förvånansvärt snabbt. Det är bara spelarna som ska ha kredd för det.

Laget gör bland annat fler än dubbelt så många mål jämfört med tidigare, och släpper in hälften så många. Inför dagens match mot Dalkurd, Asbaghis tidigare klubb, har de tre raka segrar och då bland annat 4-0 borta mot topplaget Falkenberg. Senast vändes ett 0-2-underläge mot Norrby till 3-2-seger. 

Sex nyförvärv kom in i somras, där Bajram Ajeti fått mest uppmärksamhet med sex mål på fem matcher. Samtidigt lyfter Ashbagi fram två andra nyförvärv: Diego Montiel (Sirius) och Anton Kralj (Malmö FF), bägge på lån.

- Diego Montiel har varit en sådan spelare som har hjälpt oss på traven. Kommer med sin fina bollbehandling och fina teknik, och gör oss ännu självsäkrare i det vi vill göra.

Förutom Kralj finns en annan tidigare MFF-spelare på vingbacksplatserna, i omskolade Piotr Johansson. Johansson och Kralj täcker därmed varsin kant själva och gör det starkt. Av Gefles 16 senaste mål har duon stått bakom tio av dem med mål och assist. 

- Piotr får komma lite mer bakifrån och fylla på. Han får mer utrymme för sin fantastiska högerfot. Kralj hade aldrig spelat seniormatcher innan han kom till oss, men har fått en roll som jag tror passar honom väldigt väl. Han har kanske varit längre ner i banan, men nu fått komma högre upp.

Gefle möter idag Dalkurd, i en match som startar klockan 18.00 och sänds via C More. 


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Publicerad 2017-09-16 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons