Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Glädje för klubbarna efter Bajens avancemang: "Ger en lokomotiveffekt"

Foto: TV12

Kassörerna i elitklubbarna i fotboll kan börja räkna med större intäkter nästa år.
Att Hammarby är tillbaka i allsvenskan är positivt för alla klubbar.
- Det ger en lokomotiveffekt, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Föreningen svensk elitfotboll, Sef.

Hammarby drar redan i dag uppmärksamhetståget med svensk fotboll tack vare sin stora publik. Och när Stockholmslaget nästa år spelar i högsta serien förstärks effekten.
- Ju mer uppmärksamhet den inhemska fotbollen får, desto mer gynnar det alla lag. Det drar med sig allt från tv till sponsorer till publik, säger Enquist.

Lär från Hammarby
Hammarby har i år, i superettan, haft ett publiksnitt på 20 450 personer per match. Tvåa i publikligan är allsvenska AIK med 16 446 och trea är svenska mästaren Malmö FF med 14 090.

- Det finns mycket att lära av Hammarby, som gjort ett fantastiskt jobb över lång tid. Hammarby har byggt en identitet, en historia, en värdegrund att stå på som man sedan byggt vidare på, säger Enquist.

- Och de senaste åren har de en allt bättre dialog med fansen. Samspelet mellan supportrarna och klubben för att fylla Tele2 Arena, det är precis så vi vill ha det.

Enquist tycker att Hammarby har hittat en dialog med sina supportrar som inte alltid varit så enkel att få i svensk fotboll.

- Många gånger har man fokuserat på de få som bråkat i stället för att komma ihåg alla som stöttar föreningen. Vår ledstjärna i Sef de senaste åren har varit att ha en väldigt bra dialog med fansen och isolera problemen.

Tappar publik ett VM-år
Allsvenskan har i år ett sämre publiksnitt än i fjol, snittet har sjunkit från 7 600 till 7 100. Men Enquist tror inte att det är en strukturell förändring utan att det mer hänger ihop med att det var VM-år.

- Spelordningsmässigt är det hemskt svårt att få plats med allsvenskan ett VM-år. Så vi konstaterar bara att det gick lite bakåt i år, men har gott om hopp 2015 i stället.

 

Publicerad 2014-11-03 kl 13:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons