Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
38v

Granqvist om landslaget, sportchefsjobbet - och nobben av 70 miljoner

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en tv-intervju med Andreas Granqvist.

HELSINGBORG. Andreas Granqvist hade ett val: 70 miljoner kronor netto för två år till i Ryssland, eller flytta hem till Helsingborg. Han valde det senare. 
- Man går efter sin magkänsla. Det kändes rätt när vi väl kom fram till beslutet, jag och min familj.

Under söndagen presenterades Andreas Granqvist som nyförvärv för Helsingborgs IF. Kontraktet börjar gälla i sommar för 6,5 år framöver, varav de tre sista åren som en sportchef. Enligt Fotbollskanalens uppgifter tackade Granqvist nej till Krasnodars kontrakt värt 70 miljoner kronor netto för två år till i Ryssland. Hur valde då Granqvist mellan alla miljoner och att flytta hem? 

- Man går efter sin magkänsla. Det kändes rätt när vi väl kom fram till beslutet, jag och min familj.

- Vi började prata för några månader sedan och sen har det här beslutet vuxit fram. Jag har en familj, vi väntar på vårt andra barn till sommaren. Känslan har varit att vi är nöjda, vi vill flytta hem till Helsingborg och spela i Helsingborg. Sedan har det inte varit optimalt att de spelar i superettan. Jag hade hellre varit i allsvenskan, men min känsla har alltid varit att när jag flyttar hem så är det bara Helsingborg som gäller. 

- Jag kände att mitt äventyr var klart i Ryssland. Det har varit ett antal klubbar i Europa som har visat intresse, men det har inte känts på den nivån att jag ville stanna ute i Europa.

- Krasnodar har varit väldigt tydligt med att man vill förlänga kontraktet, allt från ett till tre år, men när vi väl tog beslutet spelade det inte så stor roll vad de kom med i slutdagarna.

Under presentationen av Granqvist inför supportrarna fick han frågan om hur länge han hade funderat på allvar över att flytta tillbaka. 

- Det är väl nu de senaste två åren kanske. Framför allt när man har en liten dotter som frågar efter farmor och farfar, mormor och morfar varje dag. Då blir det lätt att man saknar det. 

Granqvist, Guldbollenvinnare och landslagets lagkapten, kommer därmed att i åtminstone ett halvår spela i superettan. Samtidigt är det inte definitivt att han slutar i landslaget bara för det. 

- Det är inte bestämt, framtiden. Som det ser ut nu har vi ett VM jag ser fram emot. Jag har såklart pratat med Janne (Andersson) och han har varit ganska tydlig med att ”nu är nu och sen är sen”. Jag har inte bestämt själv, vi får se hur min kropp känns efter VM. Jag och Janne kommer ta ett beslut, förmodligen efter VM, hur allting kommer se ut. Men det är inte bestämt att jag kommer sluta i och med att jag skriver på för HIF. 

- Går vi upp i allsvenskan direkt så ska det nog inte vara några bekymmer. 

Diskussionerna började redan för ett halvår sedan, men det var först strax innan jul som de kom igång mer på allvar. För två dagar sedan tog Granqvist det definitiva beskedet, bland annat för att inte behöva annat fokus än det sportsliga. 

- Jag visste att det skulle bli mycket spekulationer om vi inte hade kommit fram med detta redan nu. Jag vill ha fullt fokus på Krasnodar och VM sen. Med de här spekulationerna över så kan jag fokusera på det som är viktigt fram till sommaren.

Du har ett halvår kvar i Krasnodar, men hur skulle det låta om du redan nu börjar att definiera din tid i Ryssland?
- Väldigt rolig, förmodligen den bästa i min fotbollskarriär om man bara ser till fotbollsbiten. Det var en klubb som bara var sex-sju år gammal när jag kom dit, och vi har spelat i Europa tre av fyra år och nu har vi chans på Champions League. 

Kompromissar man bort något i det privata när man bor i Ryssland?
- Det är klart det skillnad, men vi har trivts riktigt bra, jag och min familj. Fotbollsbiten hade inte kunnat vara bättre. En helt fantastisk träningsanläggning och en ny arena som jag tror inte många förstår hur fin den här om man inte varit och sett den på plats. Och allting runt omkring har fungerat, så det har inte varit några större bekymmer.

När han kommer tillbaka till Helsingborg finns också egentligen bara en enda acceptabel utgång av säsongen 2018: att bli uppflyttade till allsvenskan. 

- Det har varit min ambition och klubbens ambition (att spela i allsvenskan 2019), och det har varit väldigt tydligt från klubbledningen att det bara är upp som gäller. 

- Jag har försökt kolla på alla matcher som inte krockar med mina egna. Förra året var det lite omständigheter med rensning av trupp och nya spelare, men det känns som att det i år är mer under kontroll. Man går in i en ny säsong med allt mer eller mindre klart. Det är spännande och de nyförvärven som har kommit kommer stärka laget otroligt mycket. 

- Det känns som det är på rätt väg och det var också en del när jag väl bestämde mig för att flytta. Att jag kände att HIF som klubb och lagmässigt är på rätt håll.

Dessutom ska då Granqvist redan från sin första tid i Helsingborg vara med och bygga upp något för framtiden. Han kommer att hjälpa till med vissa saker utanför fotbollen, även om han inte blir sportchef förrän han avslutar spelarkarriären. 

- Jag kommer i första hand vara fotbollsspelaren Andreas, men vi kommer ha tät kontakt, jag och Matz-Ola (Schulze, klubbdirektör), från dag ett. Men jag kommer inte vara någon chef över Peo (Ljung, tränare) eller någon spelare. Jag kommer vara spelare, sedan kommer jag hjälpa till med det andra vid sidan om. Att hitta rollen som jag senare ska gå in i.

- Jag kommer vara involverad och utnyttja mitt kontaktnät med folket jag kan prata med, så att säga.

Var vill du se HIF om tre-fyra år?
- Att vi ska vara en etablerad allsvensk klubb och ligga med och kriga i toppen, att vara med på den nivån som jag tycker vi har möjlighet att vara. 

Dessutom vill han bygga föreningen med ännu fler spelare som har samma bakgrund som han själv, från lokala klubbar som sedan gått igenom Helsingborgs ungdomsverksamhet. 

- Att ha bra samarbete med närklubbarna, få upp talanger, och att HIF inte bara tar utan ger tillbaka till klubbarna som finns där ute... Att de känner att de får något ut av att ha ett bra samarbete med Helsingborg. Det tror jag kommer vara en väldigt stor nyckel. I dagens fotboll går det inte att alltid värva in färdiga spelare. Det gäller att ha en bra ungdomsverksamhet och det tror jag är en nyckel för Helsingborg. På den tiden när jag var här så var det väldigt bra, vi hade två-tre ungdomar varje säsong som blev uppflyttade. Jag hoppas vi kommer tillbaka till det, att vi får en ungdomsverksamhet som verkligen lyckas. 

I en intervju med Helsingborgs Dagblad ger Granqvist också sin syn på användandet av kostgräs inom svensk fotboll.

- Ja, du, jag är redan på förbundet extremt mycket att man ska införa hybridgräs som krav. Det är framtiden för svensk fotboll, säger han till tidningen.

- För mig handlar det inte om en enmansshow, det gäller att plocka in åsikterna och sedan försöka påverka. Jag känner ju förbundsfolket och är på och försöker påverka. Alla vill väl spela på gräs? Annars är det väl idioti, det gäller bara att få folk att förstå att hybridgräs är det som gäller.

Publicerad 2018-01-28 kl 18:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons