Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT.

Granqvist ska kombinera som spelare och resurs på transfermarknaden: "Han ska aldrig delta i förhandlingar"

HELSINGBORG. Först om fyra år blir Andreas Granqvist sportchef i Helsingborgs IF, men han kan redan i sommar användas som resurs när HIF jobbar på transfermarknaden. 
- Den viktiga gränsdragningen blir att han måste befrias från allt vad chefskapet gäller över sina spelare, säger ordförande Krister Azelius. 

Andreas Granqvists kontrakt med Helsingborg börjar gälla i sommar och går 6,5 år framöver, varav de tre sista åren som sportchef. Han kommer dock redan från och med i sommar att bolla idéer kring transfers.

- Jag kommer vara involverad och utnyttja mitt kontaktnät med folket jag kan prata med, så att säga, berättade han för Fotbollskanalen under söndagens presentation.

Ordförande Krister Azelius fyllde i: 

- Redan i sommarfönstret när vi kollade på spelare så stötte både "Peo" (Ljung, tränare) och jag med Granqvist med frågan ”har du någon?”, och han kollade lite med sina kontakter. Jag tror han kommer vara aktiv, både i byggandet av sin roll men även vara en pjäs vi drar nytta av under tiden. 

ANNONS

Där finns också en potentiell problematik: en spelare som kan vara med och påverka kring potentiella nyförvärv. 

- Den viktiga gränsdragningen blir att han måste befrias från allt vad chefskapet gäller över sina spelare. Blir han lagkapten så får han vara chef som lagkapten, men inget annat.

- Och vad "Granen" ska göra är att aldrig delta i förhandlingar med tränare eller spelare.

Även Granqvist strök under samma punkt. 

- Jag kommer inte vara någon chef över "Peo" eller någon spelare. Jag kommer vara spelare och sedan kommer jag hjälpa till med det andra vid sidan om. Att hitta rollen som jag senare ska gå in i, säger Granqvist. 

Den stora delen vid sidan av planen blir dock inte att jobba med övergångar redan i sommar, utan att bygga upp en ny sportchefsroll. HIF har i dagsläget ingen sportchef och kommer jobba utan en fram tills dagen Granqvist går in där. Under tiden ska föreningen bestämma exakt hur rollen ska se ut. 

- Jag kommer i första hand vara fotbollsspelaren Andreas, men vi kommer ha tät kontakt, jag och Matz-Ola (Schulze, klubbdirektör), från dag ett.

ANNONS

Azelius har tidigare sagt att man kanske tänkte lösa sportchefsrollen till 2019, men nu blir det först till 2022. Azelius menar dock att det här ger chans att bygga upp något som inte följer fotbollens normala arbetsrutiner och strukturer. 

- Vi tycker vi får ett utmärkt tillfälle att forma en roll. Idag lever vi utan en sportchef och har gjort så under en tid. 

- I sportens värld har du en klubbchef för marknad och arrangemang, sedan en sportchef för sport och båda rapporterar till styrelsen. Här ser jag att vi får ett guldläge att gänga ihop det här så att man inte lever i två stuprör som möts här och var, utan att man integrerar verksamheten. Det är inte så lätt att ändra de gamla rutinerna och självklarheterna, men får man chansen att bygga det under några år så tror jag vi kan bygga en oerhört effektiv elitidrottslig organisation, med Matz-Ola som klubbdirektör och ”Granen” som sportchef. 

- Granqvist har också visat prov på ett oerhört stort djup, inte bara i fotboll utan hela tänket kring verksamhet. Jag är imponerad av de kvalitéer och resonemang som han kan föra, som inte bara är om 4-4-2 eller slå passningen dit eller sådana saker.

ANNONS
Publicerad 2018-01-29 kl 07:10

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto