Halmstad tillbaka i allsvenskan - demolerade Giffarna på bortaplan

Halmstad är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2017.
Det efter en 6-0-demolering av Gif Sundsvall under lördagen.
- Det är en underbar känsla just nu, säger Halmstads-tränaren Magnus Haglund till Dplay efter matchen.

Se höjdpunkterna från Sundsvall-Halmstad i spelaren ovan.

När Halmstad mötte Gif Sundsvall under lördagen kunde man säkra uppflyttning till allsvenskan. Man låg inför matchen på andraplats på 59 poäng, medan ettan Degerfors hade 60 poäng.

Efter knappa kvarten fick Halmstad en drömstart på NP3 Arena. Mikael Boman ett läge som han förvaltade väl. Boman vann duellen mot sin försvarare på en långboll, höll undan en försvarare och sköt till slut in 1-0 till Halmstad.

I den 24:e minuten utökade sedan Halmstad till 2-0 - även denna gång genom Boman. Emil Tot Wikström hade läge att skjuta, men valde att vänta in Boman, som han sedan frispelade innan Boman satte sitt andra mål för matchen till 2-0.

3-0 skulle även komma innan halvtimmen spelad. Denna gång var det Samuel Kroon som förvaltade en miss i kommunikationen i Sundsvalls-försvaret, innan han rullade in 3-0 i öppet mål. Assist? Mikael Boman.

- Det är svårt att vara missnöjd när man leder med 3-0, men vi möter ett skickligt lag, så vi får jobba på stenhårt i den andra havleken för att hålla resultatet, säger Boman till Dplay i halvtid.

Därefter dröjde det lite - men 4-0-målet kom. Tot Wikström snappade upp andra bollen på en Halmstads-hörna, lade upp bollen för sig själv, och avfyrade ett hårt och placerat skott till 4-0 från straffområdeskanten. Halmstad skulle till slut även hinna med att göra 5-0 och 6-0. Tot Wikström stod för sitt andra mål i matchen när han obehindrat fick rulla in 5-0 med bara sex minuter kvar att spela, och på tilläggstid satte Thomas Boakye 6-0.

6-0 stod sig matchen ut och Halmstad har kvalificerat sig för allsvenskt spel för första gången sedan 2017. Dessutom övertar man förstaplatsen från Degerfors, som föll mot AFC Eskilstuna parallellt med Halmstads seger. Nu har man förstaplatsen i egna händer och kan ta hem superettan om man vinner nästkommande två matcher mot Örgryte och Trelleborg.

- Det är fantastiska känslor. Det är ingen enkel match att åka hit och möta ett bra Sundsvall. Men spelarna hanterade matchen på ett otroligt bra sätt och stod för tre mål i varje halvlek. Det är en underbar känsla just nu, säger Halmstads-tränaren Magnus Haglund till Dplay efter matchen.

Så varför spelar Halmstad allsvenskan nästa år?

- Ett extremt starkt kollektiv som jobbar stenhårt för varandra och stenhårt för klubbmärket. Det är det som har gjort oss så stabila och rejäla i match efter match, förklarar Haglund.

Sundsvall: Andersson - Dahlström, Stenshagen, Blomqvist, Myrestam - Hudu, Berg, Silfwer - Blomberg, Engblom, Hopcutt

Halmstad: Nilsson Säfqvist - Boakye, Johansson, Baffo, Bengtsson - Kroon, Svedberg, Allansson, Tot Wikström - Boman, Karim