Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Hammarby kan sparka sportchefen: "Rollen måste ändras"

Foto: Hammarbyfotboll.se

För en månad sedan sparkade Hammarby Gregg Berhalter.

Nu kan sportchefen Gustaf Grauers också få lämna.

- Det vore märkligt om vi inte utvärderade Gustaf, säger ordförande Kent Hertzell till fotbollskanalen.se.

Inför säsongen siktade Hammarby på att gå upp i allsvenskan, men det har inte alls blivit som man tänkt sig. Efter 20 omgångar av superettan ligger laget bara åtta och har hela 14 poäng upp till kvalplatsen och sex poäng ner till det andra kvalet. För en månad sedan fick tränaren Gregg Berhalter sparken - nu kan sportchefen Gustaf Grauers också få lämna klubben.

 

- Vi ska självklart utvärdera hans roll. Vi ska se vad som har gått fel, vad har inte gått bra. Det är en bit som vi håller på med nu. Det vore märkligt om vi inte utvärderade Gustaf, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell till fotbollskanalen.se.

 

Gustaf Grauers har varit sportchef i Hammarby sedan november 2010. Enligt hans chef Kent Hertzell vill man nu ha en annan typ av sportchef.

 

- Vi har en dialog och vi har talat om att vi ska göra en ordentlig analys. Det kanske inte är Gustaf som person utan lite vad vi lägger in i sportchefens roll där vi har låtit tränarna varit ganska starka. När det gäller "Gurra" är han en del av det, att sportchefen har varit underordnad en stark tränare, säger Hertzell.

 

- Vi kan fråga oss hur vi vill att rollerna för tränare och sportchef ska vara. Är den modellen vi haft bra eller dålig. Jag tror att den måste ändras, men sedan handlar det om vem som är mest lämpad, "Gurra" eller någon annan. Vi måste gå igenom vad för typ vi vill ha där, det handlar mer om rollen än om namnet. Om man tittar på framgångsrika lag i Sverige så är det tajt mellan sportchef och tränare, kolla bara på Elfsborg med Stefan Andreasson och Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg, Malmö FF och AIK. Alla lagen har starka personligheter där man ändå får ihop det, där kemin mellan rollerna fungerar. Vi ska se vad vi behöver för kvaliteter. Steg ett är att se över hur vi vill att rollerna ska vara, sedan sätter man namn, vilka som ska passa in där.

 

Hur ser du på att ni startade tisdagens match mot Falkenberg utan anfallare? 

 

- Det är en del av ett misslyckande. Nu vet jag att vi i januari, februari ville ha in någon anfallare och det tror även att Gustaf tyckte det, men det kom inte in någon och det får falla på honom. Det hade vi faktiskt pengar till.

 

Kent Hertzell pekar även på bra saker som Gustaf Grauers har gjort. En sak är att spelarna tjänar mindre än tidigare.

 

- "Gurra" har allt gjort bra saker. Han har anpassat kontrakten till superettan, tidigare hade spelare allsvenska löner. Det är bra att det har blivit en ändring. Sedan har vi optioner på flera spelare där vi själva kan bestämma vilka vi vill ha kvar nästa år. En del spelare som vi har värvat har varit etablerade, som Kennedy och Erik och det har varit bra.

 

Hur ser du på Thomas Dennerby?

 

- Nummer ett var att mitt i säsongen hitta en bra lösning på kort tid. Thomas hade möjlighet att vara tjänstledig från sitt jobb. Det var en vinn-vinn-situation för båda och nu får vi känna av om det fungerar för båda parter. Vi gör en utvärdering efter säsongen. Det har gått för få matcher. Nu kör han säsongen ut, sedan är han givetvis en del av utvärderingen.

 

På onsdagen hade Expressen en krönika om att alla i styrelsen borde avgå - hur ser du på det?

 

- Jag tycker att det är populistiskt. Då är vi tillbaka i gamla Hammarbyfällan. Det var väl ett idiotförklarande för att vi ligger i superettan. Men det är så här att när det gäller resultat i år så är det ett misslyckande. Det är det. Sedan kan man se på varför det har varit ett misslyckande. Det är rätt svårt att svara på. Jag tyckte själv att vi hade en bra trupp med många etablerade spelare som skulle klara pressen vilket vi hade saknat. Vi kände att den här truppen skulle klara det, men nu efter 20 omgångar kan vi konstatera att det inte har gått bra på planen. Spelet är inte bra.

 

- Väldigt mycket går åt rätt håll men inte det som händer på planen och det är det som syns. Vårt jobb i styrelsen är att primärt se till att ha folk i organisationen som gör rätt saker. Att se till att det finns en organisation som gör jobbet. Den andra biten, nej det har inte gått bra i år och därför måste vi göra en analys om vad som har fallerat och vad vi kan göra för att rätta till det.

 

Finns det någon i styrelsen som funderar på att hoppa av?

 

- Vi är tillsatta för att det ska gå bra. Supportrarna kan rösta bort oss, men att springa ifrån ett problem utan att hitta lösning är svagt. Att uppmuntra till att man ska lämna för att man har problem känns inte så produktivt. Nu gör vi en genomlysning av mycket. Träningsanläggning är till exempel på gång, vi ser över hur organisationen och ungdomsverksamheten fungerar.

 

- Men resultatet i år är ett misslyckande, absolut. Att säga något annat vore knasigt. Men jag tror att alla känner sig upplagda för att gå igenom tiopunktsprogrammmet - vi måste få till en förändring. Mycket har gjorts bra men på vissa punkter vill vi göra förändringar. Vi måste se över vad vi vill göra. Sedan göra en analys och tala om vad vi tror på. Vi måste ta ansvar. Vi har ju fått förtroende men inte lyckats. Men vi ska inte springa ifrån. Vi ska tala om vad vi ska göra.

 

Ska ni redogöra för det här på medlemsmötet den 3 september?

 

- Ja, vi vill visa medlemmarna att vi vill göra förändringar. Många punkter är på väg åt rätt håll, men vi vet vad vi ska göra och det vill vi tala om - så här ser det ut och det här vill vi göra. Sedan ska vi ha ett möte efteråt där vi mer i detalj ska visa vad vi ska göra. Jag tror att supportrarna kommer att vara frustrerade på mötet, det delar fansen med oss. Jag har pratat med en del som tycker att det här som jag har berättat om är ganska vettigt.

Publicerad 2013-08-28 kl 13:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons